Harga Emas Yang Terkini 17 Ogos 2021

[ 17 Ogos 2021 ] Jangkaan Harga Emas Dunia 16 Ogos – 20 Ogos 2021 :

Pasaran ekuiti Asia dan Eropah dikejutkan oleh beberapa data ekonomi China yang mengecewakan semasa perdagangan semalaman dan, tanpa banyak lagi yang akan bermula pada hari Isnin kami bahawa malaise telah membawa masuk ke pasaran saham AS: Pada masa penulisan, ketiga-tiga indeks utama telah dibuka lebih rendah dengan NASDAQ memimpin penurunan.

Harga emas juga diberi ruang untuk naik lebih tinggi tanpa adanya tekanan yang menyaksikan pasaran Perbendaharaan menggunakan logam kuning dalam beberapa minggu terakhir. Hasil perbendaharaan 10 tahun penanda aras terus menurun daripada 1.3% pagi ini, yang kami pasarkan sebagai titik perubahan yang relevan minggu lalu.

Melihat ke hari-hari yang akan datang, minggu kami cukup jelas mengenai data ekonomi dan aliran berita berjadual ketika kami bergerak ke minggu-minggu terakhir musim panas. Ancaman meningkatnya musim panas Covid-19 akan terus menjadi topik yang paling relevan bagi pelabur untuk mengawasi; Mungkin juga ada beberapa kemungkinan langkah maju (atau mundur) dalam upaya perundangan AS untuk meluluskan tagihan perbelanjaan infrastruktur baru.
Buat masa ini, mari kita lihat sisa kalendar yang masih berbaki.

Data Ekonomi AS Perlu Diberi Perhatian

[anggaran konsensus: -0.2% MoM // sebelumnya: + 0.6%]

Data penjualan runcit bulanan dijangka menandakan penguncupan ringan untuk bulan Julai. Sekiranya penyusunan laporan Jualan Runcit sesuai dengan jangkaan kebanyakan penganalisis, penarikan balik akan menjadi lebih sedikit hasil daripada masalah struktur yang menyimpan wang tunai pengguna di poket mereka dan lebih-lebih lagi kesan dari beberapa bahagian boom pembukaan semula menjadi sederhana, dan pendapatan program sokongan hilang di beberapa negeri. Tiba seperti yang dijangkakan, kumpulan data ini semestinya tidak banyak memberi kesan langsung kepada pasaran kecuali untuk membolehkan pergerakan ekuiti AS berterusan (dalam hal ini, emas harus tidak terganggu.) Terdapat risiko bahawa penguncupannya lebih curam daripada yang dijangkakan; Mungkin ada yang lebih dekat dengan -1%. Mengetahui reaksi pasaran emas dalam kes ini sukar dilakukan dari sini, tetapi dua kemungkinan tafsiran pasaran – bahawa ada masalah sistemik yang lebih serius mulai memperlambat ekonomi, atau jika tidak, itu akhirnya bermaksud Fed boleh dan akan menahan kadar di bahagian bawah lebih lama — nampaknya agak menaik untuk harga emas.

Berdasarkan analisa harga Emas hari ini 17 Ogos 2021 harga semasa emas pada ketika ini berada di paras 1,785 USD per Ouns berbanding hujung minggu lalu pada 13 Ogos harga per Ouns berada di paras 1,778 USD per Ouns, ini menunjukkan Emas mencatatkan sedikit kenaikkan sebanyak 7 USD. Ini juga merupakan harga semasa bagi pasaran emas per Ouns untuk pertengahan bulan Ogos 2021. Waktu ini kita masih menunggu apakah candle yang bakal terbentuk sama ada Bearish atau Bullish. Jika Bullish harga dijangka akan naik untuk berada diparas 1801 USD atau jika Bearish harga akan turun keparas 1,764 USD

Jika kita perhatikan pergerakan pasaran semasa Emas didalam Spot Trading Chart, harga semasa yang dicatatkan didalam trading chart ini per Ouns Emas berlegar legar sekitar 1,785 USD. Berdasarkan pemerhatian yang jelas didalam Spot Trading Chart ini kita dapat lihat bahawa penurunan harga emas amat membimbangkan, pada bulan Mei yang lalu harga Emas berada diparas yang agak baik iaitu pada paras 1,903 USD per Ouns berbanding pada hari ini  harga semasa Emas hanya berlegar-legar sekitar 1,732 USD. Jurang yang sangat banyak terhasil melalui perubahan harga semasa kini, perbezaan sebanyak 171 USD berlaku diantar bulan Mei 2021 hingga Ogos 2021, kita percaya harga emas dunia menunjukkan kadar penurunan yang tinggi ini berikutan situasi Covid-19 yang semakin teruk melanda dunia pada 3 bulan kebelakangan ini , ditambah pula dengan kewujudan varian Delta & Delta Plus yang menambah keruhkan keadaan.

Harga Emas Terkini dipasaran Malaysia

Berdasarkan harga yang dikeluarkan oleh Public Gold pada hari ini, harga emas 999 bagi 100 gram berharga sekitar RM 26,11 ini merupakan harga yang dijual oleh PG. Untuk harga PG beli pula bagi 100 gram adalah sebanyak RM24,284. Baik mari kita lihat pula harga asas bagi 1 gram emas 999, harga asas emas hari ini berada sekitar RM261, dan jika di toko toko emas yang lain harganya mungkin berlegar legar antara RM265 hingga RM270, ini adalah anggaran kasar admin mengikut harga asas yang dikeluarkan oleh Public Gold Malaysia sahaja, untuk mendapatkan kepastian yang lebih tepat dan jelas mengenai harga semasa emas di pasaran Malaysia anda boleh pergi ke kedai emas yang berdekatan.Selagi harganya masih mampu milik, laburkan lah wang kita untuk pelaburan anti-inflasi ini yang sudah pasti tidak merugikan kita di masa hadapan malah menguntungkan kita juga.

Jom Trading Emas

Semua jenis perniagaan didunia ini memerlukan ilmu untuk kita kendalikannya, tanpa Ilmu kita tidak boleh menjalankan urusniaga dengan baik khususnya perniagaan emas kerana ia akan memberi risiko serta beban dan boleh membuatkan kita kehilangan modal yang sangat banyak. Oleh yang demikian, anda perlu memikirkan terlebih dahulu sama ada sudah bersedia dari segi kewangan, ilmu pengetahuan dan mental dalam mengharungi aktiviti trading ini. Ia sememangnya perniagaan berisiko namun ia juga boleh memberikan pulangan yang lumayan dan cepat berbekalkan ilmu trading yang kita pelajari. Untuk itu anda perlu memahami asas Emas/Gold terlebih dahulu serta mempelajari bagaimana untuk mengukur arah pergerakan pasaran semasa dan akan datang.

Dah bersedia untuk trade bersama kami? Jom Jana Profit bersama Kami Kerana Anda Traders Yang Kami Cari !
Anda boleh buka real account melalui pautan link dibawah :

https://my.weltrade.com/trading/type_account?r1=ipartner&r2=10504

Weltrade Malaysia
leval 2 Block B, The Troika
Persiaran KLCC Kuala Lumpur
011-10666609
http://www.weltrade.com
http://www.weltrade.com.my

Komen anda

Scroll to Top