HARGA MINYAK MINGGUAN Terkini (RON95, RON97 & Diesel) UPDATED 20 MAR 2020 – BY NISYA AZIZ

PETROL MINGGUAN RON 95RON 97DIESEL
 21 – 27 Mac 2020RM1.44 (-RM0.38) RM1.74 (-RM0.36)RM1.75 (-RM0.12)
 14 – 20 Mac 2020RM1.82 (-RM0.07) RM2.10 (-RM0.09)RM1.87 (-RM0.09)
 7 – 13 Mac 2020RM1.89 (-RM0.19) RM2.19 (-RM0.21)RM1.96 (-RM0.17)
 29 – 6 Mac 2020RM2.08 (RM0) RM2.48 (+RM0.02)RM2.13 (-RM0.01)
 22 – 28 Feb 2020RM2.08 (+RM0.02) RM2.38 (+RM0.02)RM2.14 (RM0)
 15 – 21 Feb 2020RM2.06 (+RM0.02) RM2.36 (+RM0.02)RM2.14 (+RM0.06)
 8 – 14 Feb 2020RM2.04 (-RM0.04) RM2.34 (-RM0.07)RM2.08 (-RM0.10)
 1 – 7 Feb 2020RM2.08 (RM0) RM2.41 (-RM0.08)RM2.18 (RM0)
 25 – 31 Jan 2020RM2.08 (RM0) RM2.49 (-RM0.04)RM2.18 (RM0)
 18 – 24 Jan 2020RM2.08 (RM0) RM2.53 (-RM0.09)RM2.18 (RM0)
 11 – 17 Jan 2020RM2.08 (RM0) RM2.62 (-RM0.03)RM2.18 (RM0)
 4 – 10 Jan 2020RM2.08 (RM0) RM2.65 (+RM0.02)RM2.18 (RM0)
 28 Dis 2019 – 3 Jan 2020RM2.08 (RM0) RM2.63 (+RM0.05)RM2.18 (RM0)
 21 – 27 Dis 2019RM2.08 (RM0) RM2.58 (-RM0.06)RM2.18 (RM0)
 14 – 20 Dis 2019RM2.08 (RM0) RM2.64 (RM0)RM2.18 (RM0)
 7 – 13 Dis 2019RM2.08 (RM0) RM2.64 (-RM0.02)RM2.18 (RM0)
 30 Nov – 6 Dis 2019RM2.08 (RM0) RM2.66 (RM0)RM2.18 (RM0)
 23 – 29 Nov 2019RM2.08 (RM0) RM2.66 (-RM0.04)RM2.18 (RM0)
 16 – 22 Nov 2019RM2.08 (RM0) RM2.70 (+RM0.13)RM2.18 (RM0)
9 – 15 Nov 2019RM2.08 (RM0) RM2.57 (+RM0.01)RM2.18 (RM0)
2 – 8 Nov 2019RM2.08 (RM0) RM2.56 (-RM0.03)RM2.18 (RM0)
26 Oct – 1 Nov 2019RM2.08 (RM0) RM2.59 (-RM0.09)RM2.18 (RM0)
19 – 25 Oct 2019RM2.08 (RM0) RM2.68 (+RM0.01)RM2.18 (RM0)
12 – 18 Oct 2019RM2.08 (RM0) RM2.67 (+RM0.07)RM2.18 (RM0)
5 – 11 Oct 2019RM2.08 (RM0) RM2.60 (-RM0.19)RM2.18 (RM0)
28 Sept – 4 Oct 2019RM2.08 (RM0) RM2.79 (+RM0.12)RM2.18 (RM0)
21 – 27 Sept 2019RM2.08 (RM0) RM2.67 (+RM0.14)RM2.18 (RM0)
14 – 20 Sept 2019RM2.08 (RM0) RM2.53 (+RM0.03)RM2.18 (RM0)
7 – 13 Sept 2019RM2.08 (RM0) RM2.50 (RM0)RM2.18 (RM0)
31 Aug – 6 Sept 2019RM2.08 (RM0) RM2.50 (-RM0.01)RM2.18 (RM0)
24 – 30 Aug 2019RM2.08 (RM0) RM2.51 (+RM0.02)RM2.18 (RM0)
17 – 23 Aug 2019RM2.08 (RM0) RM2.49 (RM0)RM2.18 (RM0)
10 – 16 Aug 2019RM2.08 (RM0) RM2.49 (-RM0.05)RM2.18 (RM0)
3 – 9 Aug 2019RM2.08 (RM0) RM2.54 (-RM0.02)RM2.18 (RM0)
27 – 2 Aug 2019RM2.08 (RM0) RM2.56 (-RM0.11)RM2.18 (RM0)
20 – 26 Jul 2019RM2.08 (RM0) RM2.67 (+RM0.10)RM2.18 (RM0)
13 – 19 July 2019RM2.08 (RM0) RM2.57 (+RM0.04)RM2.18 (RM0)
6 – 12 July 2019RM2.08 (RM0) RM2.53 (+RM0.04)RM2.18 (RM0)
29 June – 5 July 2019RM2.08 (RM0) RM2.49 (+RM0.11)RM2.18 (RM0)
22 – 28 June 2019RM2.08 (RM0) RM2.38 (-RM0.03)RM2.18 (RM0)
15 – 21 June 2019RM2.08 (RM0) RM2.41 (-RM0.22)RM2.18 (RM0)
1 – 14 June 2019RM2.08 (RM0) RM2.63 (-RM0.13)RM2.18 (RM0)
24 – 31 May 2019RM2.08 (RM0) RM2.76 (+RM0.08)RM2.18 (RM0)
18 – 24 May 2019RM2.08 (RM0) RM2.68 (-RM0.02)RM2.18 (RM0)
11 – 17 May 2019RM2.08 (RM0) RM2.70 (-RM0.10)RM2.18 (RM0)
4 – 10 May 2019RM2.08 (RM0) RM2.80 (-RM0.01)RM2.18 (RM0)
27 Apr – 3 May 2019RM2.08 (RM0) RM2.81 (+RM0.01)RM2.18 (RM0)
20 – 26 Apr 2019RM2.08 (RM0) RM2.80 (+RM0.12)RM2.18 (RM0)
13 – 19 Apr 2019RM2.08 (RM0) RM2.68 (+RM0.05)RM2.18 (RM0)
6 – 12 Apr 2019RM2.08 (RM0) RM2.63 (RM0)RM2.18 (RM0)
30 Mar – 5 Apr 2019RM2.08 (RM0) RM2.63 (+RM0.02)RM2.18 (RM0)
23 – 29 Mar 2019RM2.08 (RM0) RM2.61 (+RM0.07)RM2.18 (RM0)
16 – 22 Mar 2019RM2.08 (RM0) RM2.54 (+RM0.08)RM2.18 (RM0)
9 – 15 Mar 2019RM2.08 (RM0) RM2.46 (+RM0.03)RM2.18 (RM0)
2 – 8 Mar 2019RM2.08 (RM0)RM2.43 (+RM0.05)RM2.18 (RM0)
23 Feb – 1 Mar 2019RM2.08 (+RM0.10)RM2.38 (+RM0.10)RM2.18 (RM0)
16 – 22 Feb 2019RM1.98 (+RM0.01)RM2.28 (+RM0.01)RM2.18 (RM0)
9 – 15 Feb 2019RM1.97 (+RM0.04)RM2.27 (+RM0.04)RM2.18 (RM0)
2 – 8 Feb 2019RM1.93 (-RM0.05)RM2.23 (-RM0.05)RM2.18 (RM0)
26 Jan – 1 Feb 2019RM1.98 (RM0)RM2.28 (RM0)RM2.18 (+RM0.01)
19 – 25 Jan 2019RM1.98 (+RM0.06)RM2.28 (+RM0.06)RM2.17 (+RM0.12)
12 – 18 Jan 2019RM1.92 (-RM0.01)RM2.22 (-RM0.01)RM2.05 (+RM0.01)
4 – 11 Jan 2019RM1.93 (-RM0.27)RM2.23 (-RM0.27)RM2.04 (-RM0.14)
1 – 31 Dec 2018RM2.20 (RM0) RM2.50 (+ RM0.31)RM2.18 (RM0) 
1 – 30 Nov 2018RM2.20 (RM0) RM2.81(+ RM0.02)RM2.18 (RM0) 
1 – 31 Oct 2018RM2.20 (RM0) RM2.79 (+ RM0.14)RM2.18 (RM0) 
1 – 30 Sept 2018RM2.20 (RM0) RM2.65 (- RM0.04)RM2.18 (RM0) 
30 – 31 Aug 2018RM2.20 (RM0) RM2.69 (+ RM0.04)RM2.18 (RM0) 
23 – 29 Aug 2018RM2.20 (RM0) RM2.65 (RM0) RM2.18 (RM0) 
16 – 22 Aug 2018RM2.20 (RM0) RM2.65 (+ RM0.04)RM2.18 (RM0) 
9 – 15 Aug 2018RM2.20 (RM0) RM2.61 (- RM0.03)RM2.18 (RM0) 
2 – 8 Aug 2018RM2.20 (RM0) RM2.64 (+ RM0.10)RM2.18 (RM0) 
26 July – 1 Aug 2018RM2.20 (RM0) RM2.54 (- RM0.02)RM2.18 (RM0) 
19 – 25 July 2018RM2.20 (RM0) RM2.56 (- RM0.03)RM2.18 (RM0) 
12 – 18 July 2018RM2.20 (RM0) RM2.59 (+ RM0.01)RM2.18 (RM0) 
5 – 11 July 2018RM2.20 (RM0) RM2.58 (+ RM0.08)RM2.18 (RM0) 
28 June – 4 July 2018RM2.20 (RM0) RM2.50 (- RM0.09)RM2.18 (RM0) 
21 – 27 June 2018RM2.20 (RM0) RM2.59 (- RM0.01)RM2.18 (RM0) 
14 – 20 June 2018RM2.20 (RM0) RM2.60 (- RM0.06)RM2.18 (RM0) 
7 – 13 June 2018RM2.20 (RM0) RM2.66 (+ RM0.19)RM2.18 (RM0) 
16 May – 7 June 2018RM2.20 (RM0) RM2.47 (RM0) RM2.18 (RM0) 
10 -16 May 2018RM2.20 (RM0) RM2.47 (RM0) RM2.18 (RM0) 
3 – 9 May 2018RM2.20 (RM0) RM2.47 (RM0) RM2.18 (RM0) 
26 Apr – 2 May 2018RM2.20 (RM0) RM2.47 (RM0) RM2.18 (RM0) 
19 – 25 Apr 2018RM2.20 (RM0) RM2.47 (RM0) RM2.18 (RM0) 
12 -18 Apr 2018RM2.20 (RM0) RM2.47 (RM0) RM2.18 (RM0) 
5 – 11 Apr 2018 RM2.20 (RM0) RM2.47 (RM0)         RM2.18 (RM0) 
29 Mar – 4 Apr 2018RM2.20 (RM0) RM2.47 (RM0) RM2.18 (RM0) 
22 – 28 Mar 2018RM2.20 (+RM0.02)RM2.47 (+RM0.02)RM2.18 (+RM0.02)
15 – 21 Mar 2018RM2.18 (-RM0.03)RM2.45 (-RM0.02)RM2.16 (-RM0.01)
8 – 14 Mar 2018RM2.21 (+RM0.01)RM2.47 (RM0)RM2.17 (-RM0.01)
1 – 7 Mar 2018RM2.20 (+RM0.03)RM2.47 (+RM0.04)RM2.18 (+RM0.05)
22 – 28 Feb 2018RM2.17 (-RM0.06)RM2.43 (-RM0.07)RM2.13 (-RM0.06)
15 – 21 Feb 2018RM2.23 (-RM0.10)RM2.50 (-RM0.11)RM2.19 (-RM0.12)
8 – 14 Feb 2018RM2.33 (+RM0.02)RM2.61 (+RM0.03)RM2.31 (-RM0.03)
1 – 7 Feb 2018RM2.31 (+RM0.02)RM2.58 (+RM0.02)RM2.34 (+RM0.03)
25 – 31 Jan 2018RM2.29 (-RM0.01)RM2.56 (-RM0.01)RM2.31 (-RM0.01)
18 – 24 Jan 2018RM2.30 (+RM0.04)RM2.57 (+RM0.04)RM2.32 (RM0) 
11 – 17 Jan 2018RM2.26 (-RM0.03)RM2.53 (-RM0.03)RM2.32 (RM0) 
4 – 10 Jan 2018RM2.29 (+RM0.03)RM2.56 (+RM0.03)RM2.32 (+RM0.06)

Setakat ni, harga RON97 memang masih jauh lagi bezanya dengan RON95. Tapi kalau beza seposen dua pun, berbaloi ke isi guna minyak hijau ni?


Ini dua salah anggap yang selalu dibangkitkan pasal RON97

1. RON97 tak semestinya tingkatkan prestasi enjin korang

Sebelum tu korang kena faham apa itu RON dan macam mana dia dapat gred masing-masing.

RON ni adalah singkatan bagi Research Octane Number, dan gred masing-masing diberikan bergantung kepada kebolehan dia untuk tahan kepadatan yang lebih tinggi (high compression level) yang membolehkan lebih banyak kuasa dijana. Biasanya cuma kereta mewah je yang dibina untuk RON97 ni, dengan kapasiti enjin melebihi 2,500 cc.

Jadi kalau korang pakai Mazda SkyActiv atau Ferrarri 458 Speciale tapi isi RON95, minyak tu mungkin tak mampu menahan “auto-ignition” dan “knocking”, dan boleh merosakkan enjin dalam jangka masa panjang. Sebab tu dia kena guna RON97. Dah lah beli kereta pun mahal, bayar minyak pun mahal.

Tapi bagi kebanyakan kereta lain, hampir takde beza pun daripada segi prestasi.
 

2. RON97 tak semestinya buat minyak korang tahan lebih lama

Satu lagi tanggapan umum pasal RON 97 adalah ia boleh buat minyak korang lebih tahan lama kalau korang nak jalan jauh. Perkara ni takdelah hitam putih seperti yang disangka, sebab ia masih bergantung kepada spesifikasi kereta. Paultan.org ada buat test drive sampai habis tangki dengan kedua-dua minyak ni, dan mereka dapati RON95 masih pilihan terbaik daripada segi penjimatan.

Sebenarnya, perkara paling besar yang mempengaruhi penggunaan minyak orang tahan adalah cara korang memandu. Kalau korang brek dan pecut mengejut, lepas tu selalu cucuk belakang kereta orang, memang cepatlah minyak korang habis. Tapi kalau korang pecut dan brek beransur-ansur, dan sentiasa ingat orang tersayang insyaAllah boleh tahan sampai ke kampung.
 

Jadi guna RON95 atau RON97?

Bagi kebanyakan kita rakyat jelata yang guna MyVi dan Toyota bayar ansuran 9 tahun ni, RON95 dah mencukupi. Kalau korang nak double check, boleh semak manual kereta macam gambar di bawah:

Jadi pakat-pakat kongsilah artikel ni dengan sanak sedara ye. Akhir kata, berhati-hati di jalan raya, kalau tidak tak sempat raya!

Lagi satu, kalau korang nak beli/perbaharui road tax dan insurans untuk kereta atau motosikal, boleh settlekan hal tu kat Loanstreet. Cuma amek masa lebih kurang 5 minit je!

Teruskan Pembacaan…

Share this Article

Artikel Disarankan Untuk Anda

9 Jenis Pendapatan Ni Kena Cukai Rupanya, Baru Tahu Weh!
COVID-19: Impak Kepada Hasil Pendapatan Negara
14 Langkah Mudah Semak Laporan Kredit Dengan eCCRIS

Komen anda

Scroll to Top
Ada pertanyaan mengenai Weltrade? Hubungi team kami melalui WhatsApp di bawah atau melalui email kami [email protected].