Apakah yang Menjadikan Emas Popular Di Kalangan Pedagang Komoditi?

Emas secara sejarah telah dirujuk sebagai aset ‘Safe Haven’ (Syurga Selamat) atau ‘Store of Value’ (Penyimpan Nilai) yang merupakan tempat selamat bagi pelabur untuk ‘menyimpan’ tunai mereka semasa masa ketidakstabilan atau ketidaktentuan.

Dipuja selama beribu-ribu tahun, Emas, logam berharga, dalam sejarah telah digunakan untuk industri, kecantikan, dan yang paling penting, perdagangan. Ini benar berlaku sehingga hari ini di mana ia menguasai perdagangan dalam kalangan pedagang individu, sehinggalah kepada bank pusat dunia.

Dengan Emas sebagai komoditi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa sepanjang sejarah, tidak hairanlah ia kekal sebagai komoditi popular di kalangan pedagang sehingga hari ini.

Populariti emas di kalangan Pedagang

Populariti emas boleh dikesan jauh ke Mesir purba dan seterusnya. Syiling dan barang kemas yang jarang ditemui mengandungi logam berharga ini, yang dipuji kerana keindahannya dan bukti sistem perdagangan yang canggih.

Sehingga tahun 1970-an USD berada pada sistem yang dipanggil Gold Standard. Ini bermakna setiap auns emas diberi nilai USD yang bersambung terus dengan dolar. Ini bermakna bagi pengedaran setiap dolar, kerajaan AS perlu menyimpan emas untuk setaip kali mencetaknya. Jika cetakan melebihi jumlah emas yang ada, ia akan menyebabkan inflasi.

Sistem ini telah ditinggalkan pada tahun 1973 untuk memberi laluan kepada sistem perbankan dan perdagangan yang lebih moden. Pada ketika ini, emas mula mempunyai penilaian bebasnya ditentukan oleh penawaran dan permintaan, bukan agensi kerajaan.

Hubungan emas dengan mata wang global

Emas secara amnya dilihat sebagai penyimpan nilai yang telah mengekalkan nilainya dari semasa ke semasa, walaupun ekonomi berkembang pesat. Kuasa ekonomi yang lebih besar seperti AS, UK, zon Euro, dan China masih memegang rizab emas yang besar, walaupun komoditi itu tidak terikat secara langsung dengan nilai mata wang.

Untuk mata wang ini mengekalkan nilainya, bank pusat menggunakan pembelian emas sebagai alat untuk menunjukkan mereka mempunyai aset fizikal untuk mewajarkan penilaian wang mereka. Bagi negara yang mengalami inflasi yang tinggi, mereka boleh membeli emas untuk disimpan dalam rizab mereka. Ini mungkin menimbulkan keyakinan kepada pelabur dan pedagang, membuktikan bahawa mereka mempunyai keupayaan untuk menstabilkan mata wang mereka. Walaupun ini hanyalah salah satu daripada banyak alat yang digunakan oleh bank pusat untuk mengekalkan mata wang yang stabil, pedagang mengiktiraf logam kuning ini sebagai memberikan legitimasi yang lebih besar kepada penilaian mata wang negara.

Bagaimanakah Emas didagangkan di pasaran?

Emas didagangkan di Chicago Mercantile Exchange (CME), dalam USD dan diukur dalam auns Troy. Ukuran era pertengahan umur ini menterjemahkan satu auns Troy kepada 31.1034768 gram.

CME membolehkan anda berdagang kontrak niaga hadapan jongkong emas. Pembelian terus daripada CME mungkin disertakan dengan komitmen untuk membeli, menyimpan dan menginsuranskan aset asas, sekiranya anda memiliki kontrak apabila ia tamat tempoh. Sebagai alternatif, peniaga boleh membeli atau menjual CFD kontrak Emas, mendedahkannya kepada turun naik komoditi tanpa memerlukan mereka membeli aset asas.

Kontrak CFD boleh dibuka berbanding harga spot semasa logam, membolehkan pedagang mendapat pendedahan kepada turun naik dan risiko logam ini tanpa membeli aset asas.

Berminat berkecimpung sebagai IB di weltrade?
Weltrade menawarkan pembayaran komisyen sehingga 85% Per lot
Contoh komisyen 20 USD per lot jika client anda trade Gold

Kami juga menyediakan content pemasaran untuk anda kongsi kepada pelanggan serta team Support Malaysia yang akan membantu anda dan client jika ada sebarang masaalah

Kami juga sediakan Team support telegram untuk sebarang pertanyaan dn masalah di
https://t.me/+d-evygJ_iP9jYWU9
Juga menyediakan Analisa dan signal harian melalui
http://www.majalahtrader.com
http://www.weltrade.com.my

Telegram
get daily analisys on Forex Crypto Gold Oil
https://t.me/weltrademalaysiaofficial

bagi yang berminat ingin membuka akaun di weltrade boleh melalui pautan di bawah
https://my.weltrade.com/trading/type_account?r1=ipartner&r2=34940

Untuk Keterangan atau maklumat Lanjut boleh melalui Wassap,page fb WeltradeMY ,Youtube Channel,telegram dan IG Weltrademy
http://www.wassap.my/+601123584752
http://www.facebook.com/WeltradeMY
http://www.youtube.com/channel/UClUHYCMfSpQexT0Ay_Zs-hw/featured
t.me/weltrademalaysiaofficial
http://www.instagram.com/weltrademy/
tiktok weltrade malaysia
https://vt.tiktok.com/ZSJoLT2yB/

Komen anda

Scroll to Top