Bagaimanakah Matawang Sesebuah Negara Dinilai?

Nilai mata wang ditentukan seperti mana-mana barangan atau perkhidmatan lain dalam ekonomi pasaran – melalui penawaran dan permintaan. Faktor-faktor yang mempengaruhi penawaran dan permintaan dikawal oleh kerajaan melalui dasar monetari dan fiskal.

Sejarah Nilai Mata Wang

Mata wang datang sekitar beberapa ratus tahun yang lalu sebagai cara untuk menggantikan sistem barter. Mata wang awal ialah “wang komoditi”, bermakna ia memperoleh nilai intrinsik daripada logam berharga yang diperbuat daripadanya.

Walau bagaimanapun, ketidakpraktisan wang komoditi mencipta peralihan ke arah “wang perwakilan” – wang yang tidak mempunyai nilai intrinsik tetapi disokong oleh keupayaannya untuk didagangkan untuk komoditi fizikal. Penggunaan wang perwakilan yang paling ketara adalah di bawah standard emas, di mana mata wang setiap negara terikat dengan jumlah emas yang tetap.

Kelemahan piawaian emas menjadi jelas semasa Perang Dunia I. Piawaian emas meninggalkan sedikit ruang untuk menyesuaikan bekalan wang kerana wang baru hanya boleh dikeluarkan dengan bekalan emas baru.

Berikutan defisit kerajaan semasa perang, banyak negara terpaksa meninggalkan standard emas yang tegar untuk mencetak wang secara bebas. Selepas Perang Dunia II dan Perang Vietnam, wang perwakilan secara rasmi ditinggalkan secara global pada tahun 1971.

Pengakhiran wang wakil membawa kepada bentuk mata wang semasa kami – wang fiat. Wang Fiat tidak mempunyai nilai intrinsik dan tidak juga disokong oleh komoditi. Sebaliknya, nilainya ditentukan oleh penawaran dan permintaan, disokong oleh kepercayaan kredit kerajaan yang mengeluarkan. Ia mengurangkan keterukan krisis berbanding di bawah wang perwakilan kerana kerajaan mampu mencetak lebih banyak mata wang.

Penawaran dan Permintaan Mata Wang

Pada peringkat asas, nilai mata wang ditentukan oleh penawaran dan permintaan, dalam dan luar negara. Permintaan yang meningkat meningkatkan nilai mata wang, manakala bekalan yang meningkat mengurangkan nilai mata wang. Banyak faktor boleh mempengaruhi nilai mata wang, seperti:

1. Kadar Faedah

Mata wang negara yang menawarkan kadar faedah yang lebih tinggi cenderung meningkat dalam nilai, semua yang lain adalah sama. Ini kerana pelabur berpendapatan tetap berpusu-pusu kepada kadar faedah yang lebih tinggi, yang meningkatkan permintaan dan nilai mata wang.

2. Inflasi

Inflasi yang tinggi menghakis kuasa beli pemegang mata wang dan meningkatkan kos barangan tempatan. Negara yang mengalami inflasi yang lebih tinggi mungkin mengalami penurunan dalam permintaan mata wang, dan menyebabkan susut nilai dalam nilai mata wang.

3. Aliran Modal

Aliran modal mewakili sebahagian besar permintaan untuk mata wang. Jumlah aliran masuk modal yang besar ke negara meningkatkan nilai mata wang, manakala aliran keluar modal menyusutkan nilai mata wang.

4. Bekalan Wang

Bekalan wang merujuk kepada wang dalam sesebuah negara pada masa tertentu. Semakin tinggi bekalan wang, semakin rendah nilai mata wang dan sebaliknya.

Mengukur Nilai Mata Wang – Kadar Pertukaran

Cara paling biasa untuk mengukur nilai mata wang adalah dengan mengukur kebolehtukarannya kepada mata wang lain – juga dikenali sebagai kadar pertukaran. Sejak tamatnya piawaian emas pada tahun 1971, majoriti mata wang dunia telah menggunakan salah satu daripada dua sistem kadar pertukaran:

1. Kadar Pertukaran Tetap (Tambatan Harga)

Kadar pertukaran tetap ialah apabila satu negara menambat mata wangnya kepada mata wang utama supaya kedua-dua mata wang bergerak secara sama. Negara yang memilih kadar pertukaran tetap biasanya negara membangun yang mencari kestabilan mata wang.

Mata wang utama yang paling biasa ialah dolar AS kerana ia agak stabil dan dianggap sebagai tempat selamat dalam krisis. Kelemahannya ialah negara dengan kadar pertukaran tetap melepaskan kebebasan dasar mereka dan mengalami perdagangan bebas dan kecairan yang lebih rendah.

2. Kadar Pertukaran Terapung

Kadar pertukaran terapung melibatkan membiarkan pasaran pertukaran asing menentukan nilai mata wang berkenaan dengan penawaran dan permintaan mata wang lain. Negara di bawah sistem kadar terapung mungkin mengalami turun naik kadar pertukaran yang lebih tinggi tetapi juga mendapat manfaat daripada melaksanakan lebih autonomi ke atas dasar ekonomi dan aktiviti perdagangan mereka serta menikmati kecairan yang lebih tinggi. Kerajaan biasanya masih campur tangan sekali-sekala untuk mengekalkan kadar pertukaran dalam jalur turun naik yang munasabah.

Kadar pertukaran ialah mekanisme yang sangat rumit yang melibatkan penetapan harga dalam peristiwa semasa dan menyamakan ratusan mata wang yang berbeza dengan nilai saksamanya supaya tiada arbitraj boleh dilakukan.

Arbitraj berlaku apabila ralat harga merebak antara mata wang yang berbeza yang membolehkan pelabur mengambil kesempatan dan memperoleh keuntungan tanpa risiko. Namun, mekanisme sedemikian menjadi automatik kerana tindakan agregat pasaran pertukaran asing menyamakan penawaran dan permintaan mata wang di seluruh dunia.

Ringkasan

  • Nilai mata wang ditentukan oleh penawaran dan permintaan agregat.
  • Penawaran dan permintaan dipengaruhi oleh beberapa faktor, termasuk kadar faedah, inflasi, aliran modal, dan penawaran wang.

Kaedah yang paling biasa untuk menilai mata wang adalah melalui kadar pertukaran. Dua sistem kadar pertukaran utama ialah sistem kadar tetap dan kadar terapung.

Berminat berkecimpung sebagai IB di weltrade?
Weltrade menawarkan pembayaran komisyen sehingga 85% Per lot
Contoh komisyen 20 USD per lot jika client anda trade Gold

Kami juga menyediakan content pemasaran untuk anda kongsi kepada pelanggan serta team Support Malaysia yang akan membantu anda dan client jika ada sebarang masaalah

Kami juga sediakan Team support telegram untuk sebarang pertanyaan dn masalah di
https://t.me/+d-evygJ_iP9jYWU9
Juga menyediakan Analisa dan signal harian melalui
http://www.majalahtrader.com
http://www.weltrade.com.my

Telegram
get daily analisys on Forex Crypto Gold Oil
https://t.me/weltrademalaysiaofficial

bagi yang berminat ingin membuka akaun di weltrade boleh melalui pautan di bawah
https://my.weltrade.com/trading/type_account?r1=ipartner&r2=34940

Untuk Keterangan atau maklumat Lanjut boleh melalui Wassap,page fb WeltradeMY ,Youtube Channel,telegram dan IG Weltrademy
http://www.wassap.my/+601123584752
http://www.facebook.com/WeltradeMY
http://www.youtube.com/channel/UClUHYCMfSpQexT0Ay_Zs-hw/featured
t.me/weltrademalaysiaofficial
http://www.instagram.com/weltrademy/
tiktok weltrade malaysia
https://vt.tiktok.com/ZSJoLT2yB/

Komen anda

Scroll to Top