Ekonomi Australia terjejas akibat dari wabak pandemik yang kembali melanda

Pandemik Covid19 memberi impak buruk yang sebaliknya dan beberapa kelemahan baru-baru ini pada us dolar kerana tumpuan dari bank pusat. Cadangan dari Federal telah di umun kan sejak Jumaat lalu oleh Fed Jerome Powell

Kiwi dan Aussie telah menunjukan peningkatan dalam pembetulan yang akan menentukan pada carta sebagai prestasi tertinggi dari Reserve Bank of New Zealand

 wabak pandemik covid19 melanda Australia paling ketara buat masa ini , perdana menteri Australia mengatakan bahawa terlalu awal untuk menamatkan kawalan pergerakan buat masa kini kerana membimbangkan varian yang cepat merebak iaitu (varian delta).

Pembatasan Ketat, Australia Catat Nol Kasus Covid-19 Selama Dua Hari  Berturut-turut

Australia di lihat dari sudut terburuk sejak wabak itu mula kembali melanda.

baru-baru ini mencatatkan kematian ke-1000 akibat wabak pandemik itu,australia berusaha keras untuk mengatasi wabak menganas, varian Delta.

Pada hari hari Isnin, di New South Wales – yang merupakan ibu kota Sydney telah melaporkan bahawa empat kematian baru dan mencatatkan kes baru harian sebanyak 1,218 kes.

Pihak berkuasa telah memberi tahu bahawa kadar kematian dan kemasukan ke hospital mungkin akan meningkat sehingga Oktober ini, walaupun ramai  yang diberi vaksin, ” BC baru-baru ini menulis dalam sebuah artikel di media sosial.

New Zealand, kemunculan varian Delta COVID-19 dalam komuniti telah membawa pemulihan ekonomi New Zealand yang begitu cepat , kata penganalisis di ANZ Bank.

How did New Zealand become Covid-19 free? - BBC News

Lebih kenyataan utama di keluarkan oleh ANZ:

Kawalan pergerakan disertakan dengan kos tinggi, dan kami menganggap bahawa KDNK pengeluaran akan menurun ke paras 6% pada suku ke 3. Namun, jika kawalan pergerakan pada tahap 4 terakhir tidak memberi apa-apa, itu akan mengakibatkan penurunan utama bagi KDNK, walaupun masih ketara, ini adalah petunjuk kelemahan dan kekuatan pemulihan di sudut lain.

Sebaliknya, ini adalah tindak balas pada sektor kesihatan dan fizikal yang melindungi dari kesan buruk – dan pihak kerajaan akan bertindak sejak operasi kawalan pergerakan penuh di kawasan diumumkan. Oleh itu, tetap berharap agar ekonomi akan segera pulih dari merosot

walaupun varian Delta adalah menjadi varian yang dominan, jadi akan memerhatikan kasusnya dengan teliti. Secara keseluruhan, prospek dasar monetari relatif tidak berubah ketika ini berdasarkan andaian bahawa wabak itu terkawal dan ekonomi mula pulih dengan begitu cepat.

Sementara OCR masih tidak berubah pada bulan ogos, RBNZ telah menjelaskan bahawa kenaikan telah dirancang dengan teliti. Masih banyak  tindakan yang harus dilakukan agar RBNZ dapat menaikkan  OCR seperti yang rancangkan – tetapi akibat wabak yang tidak dapat dijangka,kenaikan itu akan bermula pada bulan Oktober nanti.

OCR decision revealed - Good Returns

kunci utama

walaupun masih ada peluang, ekonomi sudah berada dalam merosot sekiranya data pada hari Rabu mengenai domestik kasar (PDB) sesuai dengan ramalan pasaran yang melemah.Panggilan median adalah untuk pertumbuhan 0,5% pada suku bulan Jun, sementara analisa dari penurunan 0,1% hingga pertumbuhan 1,2% menggaris bahawa ketidakpastian tempoh tertentu.Itu akan menjadi langkah lebih rendah dari 1.8% pada suku awal dan 3,2% pada suku terakhir 2020.

Bank pusat telah memutuskan untuk tidak mengurangkan pembelian bonnya seperti yang dirancangkan sejak  bulan September, tetapi dengan suku tahun yang sudah berada pada tahap terendah sepanjang 0.1%, ada sedikit masa lagi yang dapat di lakukan menjelang akhir tahun

Dari sudut teknikal audusd pada time frame mingguan akan melemah sekiranya audusd naik menguji resistance area sekitar 0.73523-0.73899 jika rejection berlaku pada resistance area tersebut,target penurunan audusd pada support area 0.71351,untuk mencari peluang entry boleh rujuk pada teknikal kefahaman masing-masing,jangan risiko kan melebihi 2-3% dari jumlah equity semasa bagi mengelakan kerugian teruk atau margin call (trading is about probability)

Analisa teknikal mingguan

untuk membuka account weltrade boleh melalui link di bawah

my.weltrade.com/trading/type_account?r1=ipartner&r2=28439

atau rujuk gambar rajah di bawah bagi mengisi ruang partner ,masukan no partner 28439 bagi memudahkan urusan melalui LD

Untuk Keterangan atau maklumat Lanjut boleh melalui Wassap,page fb WeltradeMY ,Youtube Channel,telegram dan IG Weltrademy
http://www.wassap.my/+60134099787
http://www.facebook.com/WeltradeMY
http://www.youtube.com/channel/UClUHYCMfSpQexT0Ay_Zs-hw/featured
t.me/weltrademalaysiaofficial
http://www.instagram.com/weltrademy/

Komen anda

Scroll to Top