GOLD Fundamental & Teknikal View

Fundamental overview

pasaran emas mula melemah dari data AS yang di keluarkan dan sebaliknya melihat ke penurunan sekali lagi buat masa kini. Penurunan sejak tertinggi pada minggu ini dan cuba untuk pulih di sesi Asia.

Tinjauan Asas Harga emas telah menjunam atas permintaan us dolar yang dibaharui, dengan perdagangan emas, kukuh di bawah tahap 1,800 untuk pertama kalinya dalam tempoh seminggu. Hasil dari pembelian bon oleh kerajaan AS yang lebih mengukuh dan penurunan jumlah ekuiti mencerminkan suasana pasaran, dan pelabur kembali kepada USD safe-haven. Laporan yang di keluarkan, pekerjaan di AS yang agak melemah daripada yang dijangkakan yang dikeluarkan pada minggu lalu sudah mula meredakan jangkaan bahawa Rizab Persekutuan AS akan melepaskan program sokongan terhadap kewangannya yang besar sebelum akhir tahun 2021 ini. Saham biasanya akan menunjukan tanda utama pada tajuk utama, dan akan mengikuti laporan pekerjaan, walaupun arah pasaran telah berubah pada minggu ini. Para pelabur pasaran masih dalam keadaan berjaga-jaga mengenai pengurangan tersebut, tetapi pertumbuhan kemajuan ekonomi juga diteliti kerana penyebaran varian Delta yang tidak dapat dihentikan di AS, telah membanjiri sistem kesihatan di negara tersebut.walaupun negara ini berjumlah sekitar 41 juta, kes sejak wabak itu mula, dan gelombang yang meningkat ketika ini telah menyebabkan lebih dari 25,600 orang telah dimasukkan ke hospital dalam keadaan kritikal.

Sudut teknikal

gold pada time frame harian,sedang menguji support area 1814.26-1758.37,sekiranya gold membuat rejection pada support tersebut,peluang bullish bagi gold,target kenaikan di kawasan cs resistance area 1881.10,untuk mencari peluang entry boleh rujuk pada teknikal kefahaman masing-masing,jangan risiko kan melebihi 2-3% dari jumlah equity semasa bagi mengelakan kerugian teruk atau margin call (trading is about probability)

Weekly Support area

Weekly Resistance area

time frame harian,gold potensi menguji support area 1787.78-1774.36,sebelum naik menuju resistance area 1808.09 jika gold membuat rejection pada support tersebut,untuk peluang entry boleh rujuk pada teknikal kefahaman masing-masing

Daily Support area: 1787.78-1774.36 @ 1730.11-1717.78

Daily Resistance area: 1808.09-1834.20

Harga emas diikuti secara meluas dalam pasaran kewangan di seluruh dunia. Emas adalah asas kapitalisme ekonomi selama beratus-ratus tahun sehingga pemansuhan piawaian Emas, yang menyebabkan pengembangan sistem mata wang fiat di mana wang kertas tidak mempunyai sokongan tersirat dengan bentuk monetisasi fizikal. AU adalah kod untuk Emas pada unsur-unsur Jadual berkala, dan harga di atas adalah Gold yang disebut dalam Dolar AS, yang merupakan ukuran biasa untuk mengukur nilai Emas di seluruh dunia.

Sumber tradingview

Analisa teknikal forex mingguan

untuk membuka account weltrade boleh melalui link di bawah

my.weltrade.com/trading/type_account?r1=ipartner&r2=28439

atau rujuk gambar rajah di bawah bagi mengisi ruang partner ,masukan no partner 28439 bagi memudahkan urusan melalui LD

Untuk Keterangan atau maklumat Lanjut boleh melalui Wassap,page fb WeltradeMY ,Youtube Channel,telegram dan IG Weltrademy
http://www.wassap.my/+60134099787
http://www.facebook.com/WeltradeMY
http://www.youtube.com/channel/UClUHYCMfSpQexT0Ay_Zs-hw/featured
t.me/weltrademalaysiaofficial
http://www.instagram.com/weltrademy/

Komen anda

Scroll to Top