Harga Emas Hari Ini Cecah RM7,500 Per Auns

[ 24 Ogos 2021 ]
Harga Emas Cecah RM 7,500 Per Auns, Trader Perlu Berada Pada “Long Position”  :

Harga emas di India meningkat tinggi pada hari Isnin. Di Multi-Commodity Exchange (MCX), kontrak emas Oktober meningkat kepada RM 13,842 untuk 10 gram pada 0945 jam pada 23 Ogos. Perak juga menyaksikan lonjakan besar pada hari Isnin. Masa depan logam berharga melonjak 0.34 peratus kepada RM 18,145 pada 23 Ogos. Di pasaran antarabangsa, harga emas turun lebih rendah pada hari Isnin. Emas spot turun 0.1% kepada  1,779.12 USD per auns pada 0057 GMT. Niaga hadapan emas AS turun 0.2% kepada  1,780.40 USD. Dolar diperdagangkan berhampiran paras tertinggi 9 bulan minggu lalu.

Federal Reserve Bank of Kansas City mengatakan simposium ekonomi tahunannya di Jackson Hole, Wyoming, akan berlangsung pada 27 Ogos 2021. Keputusan itu dibuat di tengah-tengah peningkatan jumlah kes varian Covid-19 Delta. Pengerusi Jerome Powell akan memberikan ucapannya pada acara berkenaan prospek ekonomi.

“Harga emas dan perak di peringkat antarabangsa tidak berubah pada Isnin pagi ini dalam perdagangan Asia. Dolar bertahan pada paras tertinggi baru-baru ini dan akan terus meningkat, walaupun kebimbangan semakin meningkat mengenai kejatuhan ekonomi akibat penyebaran varian baharu coronavirus (Delta) bakal menyebabkan kerugian. Dengan latar belakang petunjuk dari bank pusat AS baru-baru ini, sorotan beralih ke pertemuan tahunan minggu ini di Jackson Hole, Wyoming, dapat memberi penerangan lebih lanjut mengenai strategi dan garis masa monetari. Secara teknikal, LBMA Gold diperdagangkan di bawah 21-Daily Moving Average yang diletakkan pada tahap  1,785 USD di bawah yang dapat melihat momentum penurunan  1775 USD – 1768 USD. Rintangan berada pada tahap  1,787 USD – 1795 USD. Perak LBMA di atas paras  23.00 USD dapat melihat tahap 24.10 USD – $ 25.22 USD. Sokongan berada pada tahap 23.40 USD –  22.65 USD, “kata Sriram Iyer, penganalisis penyelidikan kanan di Reliance Securities.

“Emas di MCX juga melangkau dan mampu menahan pada harga RM 13,768 dalam beberapa hari terakhir. Logam berharga harus melintasi dan mengekal di atas RM 14,060 untuk pengesahan pembalikan arah aliran. Trader yang mempunyai kedudukan strategik dinasihatkan untuk melindunginya sementara posisi taktikal mesti sejajar dengan tahap penting utama di kedua sisi secara proaktif pada siang hari “kata Sandeep Matta.

WELTRADE WT COIN CONTEST

Berdasarkan analisa harga Emas hari ini 24 Ogos 2021 harga semasa emas pada ketika ini berada di paras 1,803 USD per Auns berbanding hujung minggu lalu pada 20 Ogos harga per Ouns berada di paras 1,786 USD per Auns, ini menunjukkan Emas mencatatkan kenaikkan sebanyak 15 USD. Ini juga merupakan harga semasa bagi pasaran emas per Ouns untuk penghujung bulan Ogos 2021. Waktu ini kita masih menunggu apakah candle yang bakal terbentuk sama ada Bearish atau Bullish. Jika Bullish harga dijangka akan naik untuk berada diparas 1828 USD atau jika Bearish harga akan turun keparas 1,788 USD

Jika kita perhatikan pergerakan pasaran semasa Emas didalam Spot Trading Chart, harga semasa yang dicatatkan didalam trading chart ini per Auns Emas berlegar legar sekitar 1,803 USD. Berdasarkan pemerhatian yang jelas didalam Spot Trading Chart ini kita dapat lihat bahawa kenaikan harga emas amat memberansangkan, pada bulan Mei yang lalu harga Emas berada diparas yang agak baik iaitu pada paras 1,903 USD per Ouns berbanding pada hari ini  harga semasa Emas hanya berlegar-legar sekitar 1,801 USD. Pasaran Emas pada waktu ini sedang mendaki untuk kembali melebihi 1,850 USD per Auns, penganalisis pasaran Emas menjangkakan harga Emas sedang mendaki dengan agresif sepanjang bulan Ogos, menjelang September 2021 ia akan bertambah baik berbanding pada ketika ini.

Harga Emas Terkini Di Pasaran Malaysia

Melalui harga yang dikeluarkan oleh Public Gold pada hari ini, harga emas 999 bagi 100 gram berharga sekitar RM 26,345 ini merupakan harga yang dijual oleh PG. Untuk harga PG beli pula bagi 100 gram adalah sebanyak RM24,501. Jom kita tengok pula harga asas bagi 1 gram emas 999, harga asas emas hari ini berada sekitar RM263, dan jika di kedai-kedai emas yang lain harganya mungkin berlegar legar antara RM265 hingga RM270, ini adalah anggaran pihak admin berdasarkan harga asas yang dikeluarkan oleh Public Gold Malaysia sahaja, untuk kepastian yang lebih tepat dan jelas mengenai harga semasa emas di pasaran Malaysia, Tuan/Puan boleh pergi ke kedai emas yang berdekatan atau menghubungi Customer Service kedai-kedai Emas yang biasa dikunjungi.Ketika harganya masih mampu untuk kita miliki, laburkan lah wang lebihan kita untuk pelaburan anti-inflasi ini yang sudah tentu tidak merugikan kita di masa hadapan malah menguntungkan kita juga.

Jom Trading Emas

Semua jenis perniagaan didunia ini memerlukan ilmu untuk kita kendalikannya, tanpa Ilmu kita tidak boleh menjalankan urusniaga dengan baik khususnya perniagaan emas kerana ia akan memberi risiko serta beban dan boleh membuatkan kita kehilangan modal yang sangat banyak. Oleh yang demikian, anda perlu memikirkan terlebih dahulu sama ada sudah bersedia dari segi kewangan, ilmu pengetahuan dan mental dalam mengharungi aktiviti trading ini. Ia sememangnya perniagaan berisiko namun ia juga boleh memberikan pulangan yang lumayan dan cepat berbekalkan ilmu trading yang kita pelajari. Untuk itu anda perlu memahami asas Emas/Gold terlebih dahulu serta mempelajari bagaimana untuk mengukur arah pergerakan pasaran semasa dan akan datang.

Dah bersedia untuk trade bersama kami? Jom Jana Profit bersama Kami Kerana Anda Traders Yang Kami Cari !

Anda boleh buka real account melalui pautan link dibawah :

https://my.weltrade.com/trading/type_account?r1=ipartner&r2=10504

Untuk mendapatkan Info yang lebih lanjut sila ikuti kami melalui

Weltrade Malaysia
Level 2 Block B, The Troika
Persiaran KLCC Kuala Lumpur
011-10666609
http://www.weltrade.com
http://www.weltrade.com.my
http://www.majalahtrader.com

Komen anda

Scroll to Top