Indikator Moving Average Convergence Divergence (MACD)

Apakah itu Moving Average Convergence Divergence (MACD)?

Moving Average Convergence Divergence (MACD) ialah penunjuk momentum mengikut arah aliran yang menunjukkan purata antara dua moving average (MA). MACD dikira dengan menolak exponential moving average (EMA) 26 daripada EMA 12.

Hasil pengiraan itu ialah garis MACD. EMA 9 MACD dipanggil “garisan isyarat” (Signal Line), kemudian diplot di atas garis MACD, yang boleh berfungsi sebagai pencetus untuk isyarat beli dan jual. Pedagang boleh membeli (buy) apabila MACD melintasi di atas garis isyaratnya dan menjual (sell) apabila MACD melintasi di bawah garis isyarat. (MACD) boleh ditafsirkan dalam beberapa cara, tetapi kaedah yang lebih biasa ialah persilangan, perbezaan dan kenaikan/penurunan pantas.

MACD dikira dengan menolak EMA jangka panjang (26) daripada EMA jangka pendek (12). EMA ialah sejenis MA yang meletakkan berat dan kepentingan yang lebih besar pada titik data terkini.

EMA juga dirujuk sebagai purata bergerak wajaran eksponen. Purata pergerakan wajaran eksponen bertindak balas dengan lebih ketara kepada perubahan harga terkini daripada purata bergerak mudah (SMA), yang menggunakan wajaran yang sama kepada semua pemerhatian dalam tempoh tersebut.

Belajar Dari MACD

MACD berkedudukan nilai positif (ditunjukkan sebagai garis biru dalam carta bawah) apabila EMA 12 (ditunjukkan sebagai garis merah pada carta harga) berada di atas EMA 26 (garisan biru dalam carta harga) dan nilai negatif apabila EMA 12 berada di bawah EMA 26. Semakin jauh MACD berada di atas atau di bawah garis asasnya (Base Line) menunjukkan bahawa jarak antara dua EMA juga semakin jauh. Dalam carta berikut, anda boleh melihat cara kedua-dua EMA digunakan pada carta harga sepadan dengan persimpangan MACD (biru) di atas atau di bawah garis asasnya (base line) (putus-putus) dalam penunjuk di bawah carta harga.

MACD selalunya dipaparkan dengan histogram (lihat carta di bawah) yang menggambarkan jarak antara MACD dan garis isyaratnya (signal line). Jika MACD berada di atas garis isyarat, histogram akan berada di atas garis dasar MACD. Jika MACD berada di bawah garis isyaratnya, histogram akan berada di bawah garis dasar MACD. Pedagang menggunakan histogram MACD untuk mengenal pasti apabila momentum kenaikan harga atau penurunan harga adalah tinggi.

MACD lwn Kekuatan Relatif

Penunjuk kekuatan relatif (RSI) bertujuan untuk memberi isyarat sama ada pasaran dianggap terlebih beli atau terlebih jual berhubung dengan tahap harga terkini. RSI ialah indikator yang mengira purata keuntungan dan kerugian harga dalam tempoh masa tertentu. Tempoh masa yang selalu digunakan ialah 14 dengan julat nilai dihadkan dari 0 hingga 100.

MACD mengukur hubungan antara dua EMA, manakala RSI mengukur perubahan harga berhubung dengan harga tinggi dan rendah terkini. Kedua-dua indikator ini sering digunakan bersama-sama untuk memberikan kepada para pedagang gambaran teknikal yang lebih lengkap tentang pasaran.

Kedua-dua indicator ini adalah berfungsi mengukur momentum dalam pasaran, tetapi, kerana ia mengukur faktor yang berbeza, ia kadangkala memberikan petunjuk yang bertentangan. Sebagai contoh, RSI mungkin menunjukkan bacaan di atas 70 untuk tempoh masa yang mampan, menunjukkan pasaran dipanjangkan ke bahagian belian berhubung dengan harga terkini, manakala MACD menunjukkan pasaran masih meningkat dalam momentum belian. Semua indikator memberikan petunjuk perubahan arah aliran akan datang dengan menunjukkan perbezaan daripada harga (harga terus lebih tinggi manakala penunjuk bertukar lebih rendah, atau sebaliknya).

Kelemahan MACD

Salah satu masalah utama dengan divergence ialah ia selalunya boleh menandakan kemungkinan perubahan trend tetapi kemudian tiada perubahan trend sebenar benar-benar berlaku-ia menghasilkan petunjuk palsu. Masalah lain ialah ia tidak meramalkan semua perubahan trend. Dalam erti kata lain, ia meramalkan terlalu banyak signal yang tidak berlaku dan perubahan harga sebenar tidak mencukupi.

Divergence dengan “signal palsu” sering berlaku apabila harga aset bergerak dalam sideway, seperti dalam julat atau corak segi tiga mengikut arah aliran. Kelembapan dalam momentum—pergerakan sisi atau pergerakan arah aliran perlahan—harga akan menyebabkan MACD tidak dapat dibaca daripada ekstrem sebelumnya dan condong ke arah garisan sifar walaupun tanpa adanya pembalikan sebenar.

Contoh Persilangan MACD

Seperti yang ditunjukkan pada carta berikut, apabila MACD berada di bawah garis isyarat, ia membawa maksud isyarat  trend sedang menurun yang menunjukkan bahawa ia mungkin masa untuk menjual. Sebaliknya, apabila MACD berada di atas garis isyarat, penunjuk memberikan isyarat kenaikan harga, yang menunjukkan bahawa harga aset berkemungkinan mengalami momentum menaik. Sesetengah peniaga menunggu persilangan yang disahkan di atas garis isyarat sebelum memasuki kedudukan untuk mengurangkan peluang “signal palsu” dan memasuki kedudukan terlalu awal.

Persilangan lebih dipercayai apabila ia mematuhi aliran semasa. Jika MACD melintasi garis isyaratnya berikutan pergerakan harga dalam aliran menaik jangka panjang, ia layak sebagai pengesahan kenaikkan harga.

Bersambung………

Berminat berkecimpung sebagai IB di weltrade?
Weltrade menawarkan pembayaran komisyen sehingga 85% Per lot
Contoh komisyen 20 USD per lot jika client anda trade Gold

Kami juga menyediakan content pemasaran untuk anda kongsi kepada pelanggan serta team Support Malaysia yang akan membantu anda dan client jika ada sebarang masaalah

Kami juga sediakan Team support telegram untuk sebarang pertanyaan dn masalah di
https://t.me/+d-evygJ_iP9jYWU9
Juga menyediakan Analisa dan signal harian melalui
http://www.majalahtrader.com
http://www.weltrade.com.my

Telegram
get daily analisys on Forex Crypto Gold Oil
https://t.me/weltrademalaysiaofficial

bagi yang berminat ingin membuka akaun di weltrade boleh melalui pautan di bawah
https://my.weltrade.com/trading/type_account?r1=ipartner&r2=34940

Untuk Keterangan atau maklumat Lanjut boleh melalui Wassap,page fb WeltradeMY ,Youtube Channel,telegram dan IG Weltrademy
http://www.wassap.my/+601123584752
http://www.facebook.com/WeltradeMY
http://www.youtube.com/channel/UClUHYCMfSpQexT0Ay_Zs-hw/featured
t.me/weltrademalaysiaofficial
http://www.instagram.com/weltrademy/
tiktok weltrade malaysia
https://vt.tiktok.com/ZSJoLT2yB/

Komen anda

Scroll to Top