Langkah perlindungan yang boleh dilakukan orang ramai untuk mencegah jangkitan coronavirus 2019-nCoV.

Pada 31 Disember 2019, WHO dimaklumkan kepada beberapa kes radang paru-paru di Wuhan City, Wilayah Hubei China. Virus tidak sepadan dengan mana-mana virus yang diketahui. Ini membangkitkan kebimbangan kerana apabila virus baru, kami tidak tahu bagaimana ia mempengaruhi orang.

Berikut ini adalah antara langkah perlindungan boleh dilakukan orang ramai untuk mencegah jangkitan coronavirus 2019-nCoV.

  • Anda haruslah sentiasa menjaga kebersihan diri pada tahap tertinggi seperti mencuci tangan dengan kerap menggunakan air atau pencuci tangan.
  • Pakai topeng muka jika anda mempunyai batuk atau hidung berair. Adalah lebih baik jika anda segera menggantikan topeng anda jika sudah lebih daripada 6 jam digunakan.
  • Apabila anda batuk ,tutup mulut anda dengan tisu dan jangan meludah dengan sembarangan. Sekiranya anda mengalami gejala pernafasan seperti demam, batuk tidak membaik dan sukar untuk bernafas, sebaiknya segera berjumpa doktor.
  • Seterusnya, anda digalakkan untuk mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin.
Langkah- langkah melindungi diri anda.

Justeru itu, pihak KKM menasihatkan anda untuk mengelakkan anda ke tempat penularan wabak ini. Malah, anda juga haruslah mengamalkan langkah-langkah pencegahan sebagai tanda berjaga-jaga.

Komen anda

Scroll to Top