Mengapa Harga Bitcoin Menjunam?

Dengan terjadinya inflasi yang tinggi, pasaran saham menjadi merosot dan pelabur sangat khuwatir tentang pendirian dasar monetari baharu Rizab Persekutuan yang berani, adakah anda berfikir ini merupakan masa yang sesuai untuk bertaruh pada Bitcoin. Apakah masa yang lebih baik dan tepat untuk memiliki mata wang terdesentralisasi yang mengekalkan nilainya?

Sementara itu, mata wang kripto yang paling terkenal dan tersohor di dunia telah kehilangan lebih daripada 37% nilainya setakat tahun ini, ianya jatuh ke arah $29,000 awal hari ini. Seterusnya, Hanya tempoh enam bulan yang lalu, Bitcoin mencecah paras tertinggi sepanjang masa sekitar $69,000.

Sebagai perbandingan, S&P 500 telah menurun kira-kira 17% sejak permulaan tahun 2022. Mengapakah BTC mengalami kerugian yang begitu ketara pada tahun 2022?

Bitcoin Adalah Aset Berisiko Sekarang

Aset berisiko adalah pelaburan yang mengalami sejumlah besar turun naik dalam perjalanan biasa pasaran. Di samping itu, Saham, komoditi dan bon hasil tinggi dianggap sebagai aset berisiko, kerana anda dapat menjangkakan harganya naik dan turun dengan kerap di bawah hampir semua keadaan pasaran.

Seterusnya, Sehingga baru-baru ini, Bitcoin dianggap sebagai simpanan nilai yang agak kebal terhadap turun naik nilai aset berisiko.Namun Itu tidak lagi berlaku. Hari ini, BTC telah menjadi mangsa pelbagai faktor yang menggerakkan nilai aset berisiko—perkara seperti inflasi, pasaran saham dan dasar monetari Fed.

Selain itu, punca dan “Sebab penurunan tertentu ini terjadi sekarang adalah kerana naratif pasaran [crpyto] telah beralih daripada risiko kepada risiko,” kata Dr. Richard Smith, pengarang Risk Ritual Newsletter. Sementara itu, “Kecairan semakin kering apabila Fed dan bank pusat lain mula mengurangkan rangsangan berlebihan, dan juga apabila orang biasa mula menyedari bahawa Covid-19 semakin reda, bahawa kita akan kembali bekerja dan kita bukan semua. membeli NFT dan bergerak ke metaverse esok.”

Bahkan Tetapi terdapat satu lagi faktor yang lebih esoterik di tempat kerja dalam pasaran mata wang kripto baru-baru ini, yang telah membantu menurunkan Bitcoin lebih rendah.

Kemerosotan Terraform Labs

Terra (LUNA) mengalami gangguan besar pada hujung minggu, kehilangan 90% daripada nilainya, menyebabkan huru-hara di cryptoland.

LUNA merupakan token asli pada protokol Terra. Ianya adalah sebahagian daripada mekanisme tambatan untuk TerraUSD (UST), token asli lain pada protokol Terra. Sehingga baru-baru ini, UST telah menjadi stablecoin yang agak popular.

Selain itu, Tujuan stablecoin, seperti namanya, ialah bagi  menyediakan aset crypto “selamat” yang mengekalkan penilaian yang stabil. Mereka diuruskan dengan menambat nilai mereka pada harga mata wang fiat, seperti dolar A.S. Tujuan dan  Matlamatnya ialah untuk stablecoin mengekalkan nilai yang sama seperti pasaknya—sebagai contoh, satu syiling hendaklah sentiasa dinilai pada satu dolar A.S..

Di samping itu, Stablecoin yang paling popular, Tether (USDT) dan USD Coin (USD), mengekalkan tambatannya dengan memiliki rizab besar dolar A.S. dan aset lain bagi menyokongnya dan mengekalkan nilainya daripada turun naik secara liar seperti sesetengah mata wang kripto yang lain. Bahkan Tetapi UST bekerja seiring dengan LUNA dalam cara yang sama sekali berbeza—ia adalah stablecoin algoritma.

UST turun lebih daripada 30% minggu ini, mempersoalkan kesahihan stablecoin algoritma.

Dapat di lihat Pengawal Yayasan Luna cuba menyokong UST dengan Bitcoin sebelum larian hujung minggu berlaku. Awal bulan ini, Luna Foundation Guard (LFG), organisasi bukan untung yang menyokong blok Terra, memperoleh $1.5 bilion dalam Bitcoin kepada jumlah rizab sekitar $3 bilion sebagai sebahagian daripada strateginya yang lebih besar untuk mencapai $10 bilion dalam Bitcoin tahun ini.

Pada hari Isnin, LFG berkata ia akan meminjamkan Bitcoin bernilai ratusan juta dolar bagi mempertahankan tambatan stablecoin UST.

Bitcoin Bermula dengan Kasar hingga 2022

Bitcoin berakhir 2021 naik hampir 70%. Ini merupakan pulangan yang hebat untuk mana-mana kelas aset. Namun begitu, pulangan tahunan sebanyak 70% mewakili sesuatu yang menarik untuk Bitcoin, selepas memperolehi lebih daripada 300% pada tahun 2020 yang dilanda sekatan.

Selain itu, Pada tahun 2022, pelabur berada dalam mood mengelak daripada mengambil risiko, menerima “penerbangan umum kepada keselamatan secara menyeluruh dalam kebanyakan kelas aset,” kata Alex Reffett, pengasas bersama firma pengurusan kekayaan East Paces Group. Sementara itu, “Secara kolektif, pelabur telah menunjukkan minat yang lebih dalam pelaburan berasaskan nilai dan kurang dalam saham spekulatif dan pelaburan ‘penyimpan nilai’ alternatif.”

Punca utama  adalah Fed, yang telah menyampaikan kenaikan kadar berturut-turut untuk memerangi tahap inflasi yang tidak dapat dilihat di A.S. selama tempoh empat puluh tahun. Penganalisis menjangkakan bank pusat akan terus mengetatkan kadar sehingga tahun 2023.

Selain itu Apabila Fed menaikkan kadar faedah, ia mempunyai kesan mengurangkan permintaan untuk lebih banyak syarikat pertumbuhan, seperti saham teknologi dan aset berisiko spekulatif seperti Bitcoin.

“Kami tidak mempunyai dahuluan sejarah tentang bagaimana Bitcoin dan cryptos lain mungkin bertindak sekiranya kami memasuki tempoh yang berterusan apabila bank pusat secara aktif mengalirkan kecairan,” kata ketua strategi Interactive Brokers Steve Sosnick. “Ia cenderung menjadi masa yang sukar bagi pelabur, dan aset yang lebih berisiko cenderung untuk berprestasi rendah pada yang lebih selamat.”

Bitcoin Telah Menjadi Binatang Tak Menantu

Menambah persamaan merupakan gangguan pasaran yang disebabkan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Seterusnya, “Kebimbangan geopolitik mendorong dan menggalakkan turun naik pasaran dalam banyak kelas aset boleh diniagakan, dan Bitcoin telah terbukti agak berkorelasi dengan pergerakan pasaran yang luas dan kurang lindung nilai langsung terhadap pasaran ekuiti,” kata Reffett.

Masalahnya adalah Bitcoin tidak membuktikan dirinya sebagai lindung nilai terhadap apa-apa. Lagipun, dengan inflasi pada paras tertinggi selama empat dekad, anda menjangkakan mata wang yang dikatakan mengekalkan kuasa belinya dan bebas daripada mana-mana bank pusat untuk memperolehi lebih ramai pengikut. Sekiranyapenerangan ini digunakan untuk Bitcoin, bukankah permintaan akan terkeluar daripada carta?

Sebaliknya, Bitcoin nampaknya mencari penganut apabila harga meningkat, dan menimbulkan keraguan apabila penjual mendominasi—sama seperti aset berisiko.

Bahkan, Bitcoin sudah menyaksikan penurunan sebanyak lapan 50% daripada paras tertinggi sepanjang masa semenjak tahun 2009. “Sesiapa sahaja yang tidak ok dengan penurunan sekurang-kurangnya 50% tidak sepatutnya berada dalam Bitcoin,” kata Dr. Smith. “Kejatuhan 50% adalah normal untuk Bitcoin. Ia adalah harga kemasukan.”

Patutkah Anda Memiliki Bitcoin?

Membeli Bitcoin dahulunya merupakan sesuatu yang dikhaskan untuk pengguna pertama yang mahir teknologi, dan genre kewartawanan muncul secara ringkas untuk menerangkan kepada pembaca yang bingung cara berdagang dolar untuk Bitcoin dan kemudian menukar Bitcoin untuk sesuatu yang normal, seperti pizza. (Sekiranya difikirkan semula, pizza itu sangat mahal.)

Seterusnya, Selama bertahun-tahun, Bitcoin telah menjadi lebih arus perdana dan lebih mudah untuk dibeli melalui pertukaran yang agak selamat seperti Coinbase. Hari ini, pengurus wang yang tenang dan berkepala dingin seperti orang-orang di firma pengurusan wang yang berpangkalan di Minneapolis, Leuthold Group membuat kes bahawa satu atau dua mata peratusan portfolio anda boleh pergi ke Bitcoin.

“Pada suatu ketika, pasaran akan memikirkan nilai kripto dan memasukkan maklumat itu ke dalam tahap harga yang tinggi untuk aset tersebut,” tulis ahli ekonomi Tyler Cowen dalam lajur Bloomberg. “Mulai dari itu, kadar pulangan yang dijangkakan adalah—berani saya katakan—normal.”

Selain itu, Dengan melabur dalam Bitcoin sekarang, anda menjangkakan(predict) bahawa kegilaan spekulatif tidak berkurangan dan anda akan dapat menjualnya sekali lagi kemudian pada harga yang lebih daripada yang anda bayar. Tetapi sejarah baru-baru ini sepatutnya bahawa rancangan sedemikian, walaupun menggoda, tidak pernah mudah untuk dicapai.

Anda tidak pernah tahu bila keseronokan untuk melabur secara spekulatif akan hilang.

Berminat berkecimpung sebagai IB di weltrade?
Weltrade menawarkan pembayaran komisyen sehingga 85% Per lot
Contoh komisyen 20 USD per lot jika client anda trade Gold

Kami juga menyediakan content pemasaran untuk anda kongsi kepada pelanggan serta team Support Malaysia yang akan membantu anda dan client jika ada sebarang masaalah

Kami juga sediakan Team support telegram untuk sebarang pertanyaan dn masalah di
https://t.me/+d-evygJ_iP9jYWU9
Juga menyediakan Analisa dan signal harian melalui
http://www.majalahtrader.com
http://www.weltrade.com.my

Telegram
get daily analisys on Forex Crypto Gold Oil
https://t.me/weltrademalaysiaofficial

bagi yang berminat ingin membuka akaun di weltrade boleh melalui pautan di bawah
https://my.weltrade.com/trading/type_account?r1=ipartner&r2=34940

Untuk Keterangan atau maklumat Lanjut boleh melalui Wassap,page fb WeltradeMY ,Youtube Channel,telegram dan IG Weltrademy
http://www.wassap.my/+601123584752
http://www.facebook.com/WeltradeMY
http://www.youtube.com/channel/UClUHYCMfSpQexT0Ay_Zs-hw/featured
t.me/weltrademalaysiaofficial
http://www.instagram.com/weltrademy/
tiktok weltrade malaysia
https://vt.tiktok.com/ZSJoLT2yB/

Komen anda

Scroll to Top