Takrif atau makna Sebenar Peraturan 5 Peratus MM

Apakah yang dimaksudkan dgn peraturan 5 peratus MM ini? Pasti anda tertanya-tanya bukan? Baik, Apabila anda mendengar peraturan 5 peratus MM, seorang trader suka mentafsirkan atau mentakrifkan bahawa mereka tidak boleh menggunakan lebih daripada 5 peratus dari modal untuk setiap perdagangan dan Ini merupakan pemahaman yang salah. Oleh yang demikian, artikel ini akan menjelaskan perkara-perkara yang perlu difokuskan oleh trader berkenaan Pengendalian Wang(money management) dan penggunaan 5 peratus modal.

Sementara itu,  peraturan 5 peratus MM ini sebenarnya merupakan nilai atau bilangan balance akaun atau balance yang boleh diambil risiko oleh trader pada satu masa, namun bukan dalam semua perdagangan. Disamping itu, sama ada anda ada dua dagangan terbuka atau lima, sepuluh, bahkan dua puluh dagangan masih bergerak, nilai atau bilangan maksima yang boleh dipertaruhkan dalam risiko kerugian masih 5 peratus. Oleh itu, nilai atau bilangan ini telah ditentukan sebagai had risiko yang boleh ditanggung oleh tarder.

Seterusnya, secara tiba-tiba soalan seperti ini muncul: “sekiranya transaksi sudah kehilangan 5 peratus, apakah yang perlu saya buat?”

Baik, Jawapannya amat mudah. Anda boleh control dagangan anda dengan membuat pemotongan kerugian manual atau menentukan Henti Kerugian sejak awal.

Kepentingan Peraturan 5 Peratus MM

Untuk trader baru, apabila anda first time mendengar peraturan 5 Peratus MM seperti ini, anda pasti akan tertanya-tanya, “sekiranya anda mahu memotong kerugian atau memasang Stop Loss, ini bermaksud anda perlu rugi, bukan? Walaupun anda membiarkan perdagangan terapung. Anda boleh balik nanti.”

Selain itu, terdapat Kebarangkalian pembalikan keuntungan, akan tetapi berapa lama anda akan tunggu untuk kedudukan dagangan yang salah menjadi positif? Bahkan, wujud kebarangkalian  lain di mana dana di dalam akaun dagangan anda tidak cukup, jadi anda kemudiannya terkena Margin call. Lebih-lebih lagi, dana yang bergantung pada kedudukan(posisi) terapung negatif boleh menjadi lebih menguntungkan apabila digunakan untuk membuka kedudukan dagangan lain.

Sekiranya tidak ada peraturan seperti ini, anda mungkin akan melihat risiko setiap transaksi yang lebih besar dan banyak daripada 5%. Selain itu, di dalam kes yang berbeza, mungkin juga akaun anda akan terapung sehingga 25% atau 50%. Oleh itu, Ini sememangnya sangat merugikan, memandangkan transaksi berisiko tinggi mempunyai peluang untuk membakar modal anda.

Seterusnya, Pada awalnya  ia mungkin anda dengar agak rumit akan tetapi Walau bagaimanapun, menjalankan peraturan 5 peratus MM akan menjadi lebih senang apabila anda telah terbiasa mematuhi peraturan Pengendalian Wang(money management) anda sendiri.

Peraturan Pengurusan Wang (money management) Alternatif

Tidak ada seorang trader pun yang ingin mengalami risiko kerugian, apatah lagi kehilangan kesemua modalnya dalam perdagangan. Sementara itu, di dalam kes ini, peraturan Pengurusan Wang(money management)  mempunyai peranan yang cukup besar kerana ia boleh mengurangkan kerugian yang boleh muncul pada bila-bila masa. Selain itu,  Selagi seorang trader boleh mengawal kesemua transaksinya mengikut peraturan yang telah dirancangnya sendiri, bahkan dia akan dapat bertahan dan kekal di tengah-tengah gelombang pergerakan pasaran(market) yang pantas.

Sekiranya anda tidak gemar menggunakan peraturan 5 peratus MM, masih wujud pelbagai variasi peraturan Pengurusan Wang(money management) yang lain, seperti Nisbah Risiko/Ganjaran, Peraturan 1% dan sebagainya. Seterusnya, Walau apa pun peraturan yang digunakan, perkara penting adalah trader hendaklah menguasai Pengurusan Wang(money management). Disamping itu, untuk anda yang mahukan hasil dagangan yang konsisten, menguasai dan mahir dalam Pengurusan Wang merupakan lebih bermakna daripada mana-mana strategy di dunia ini.

Berminat berkecimpung sebagai IB di weltrade?
Weltrade menawarkan pembayaran komisyen sehingga 85% Per lot
Contoh komisyen 20 USD per lot jika client anda trade Gold

Kami juga menyediakan content pemasaran untuk anda kongsi kepada pelanggan serta team Support Malaysia yang akan membantu anda dan client jika ada sebarang masaalah

Kami juga sediakan Team support telegram untuk sebarang pertanyaan dn masalah di
https://t.me/+d-evygJ_iP9jYWU9
Juga menyediakan Analisa dan signal harian melalui
http://www.majalahtrader.com
http://www.weltrade.com.my

Telegram
get daily analisys on Forex Crypto Gold Oil
https://t.me/weltrademalaysiaofficial

bagi yang berminat ingin membuka akaun di weltrade boleh melalui pautan di bawah
https://my.weltrade.com/trading/type_account?r1=ipartner&r2=10504

Untuk Keterangan atau maklumat Lanjut boleh melalui Wassap,page fb WeltradeMY ,Youtube Channel,telegram dan IG Weltrademy
http://www.wassap.my/+601123584752
http://www.facebook.com/WeltradeMY
http://www.youtube.com/channel/UClUHYCMfSpQexT0Ay_Zs-hw/featured
t.me/weltrademalaysiaofficial
http://www.instagram.com/weltrademy/
tiktok weltrade malaysia
https://vt.tiktok.com/ZSJoLT2yB/

Komen anda

Scroll to Top