Adakah Anda Mempunyai Tabung Kecemasan?

Adakah Anda Mempunyai Tabung Kecemasan?

Amalan dan cara terbaik kewangan peribadi mengatakan bahawa sebelum anda bermula dan memikirkan tentang pelaburan, terdapat dua perkara yang wajib dan perlu anda lakukan terlebih dahulu. Pertama: bayar sebarang hutang faedah tinggi (iaitu hutang kad kredit– ianya tidak termasuk gadai janji dan pinjaman bank). Kedua: simpan untuk hari hujan.

Jom  sama-sama kita fokus pada bahagian kedua, membina dan menguruskan dana kecemasan.

Tetapi, sebelum kita mengira dan menghitung  jumlah yang anda perlukan untuk dana kecemasan anda, cara menyimpannya, dan tempat menyimpannya, terdapat satu perkara yang perlu anda ingat: Wang ini adalah bertujuan untuk digunakan; ia tidak terlarang. Sementara itu, Anda memberi diri anda hadiah untuk dapat menghadapi apa jua ujian dan rintangan yang di hadapi dalam  kehidupan anda. Oleh itu, jangan sesekali berasa sedih untuk menggunakannya apabila anda pasti perlu untuk menggunakannya, atau sebahagian daripadanya.

Berapakah jumlah wang yang perlu ada dalam tabung kecemasan?

Dana kecemasan anda hendaklah menampung perbelanjaan sekurang-kurangnya 6 bulan. Bagi menentukan amaun ini, jumlahkan amaun yang anda belanjakan dalam sebulan untuk perkara yang anda perlukan  (cth. makanan), dan caruman yang anda berhutang setiap bulan (cth. simpanan bulanan atau gadai janji).

Walaupun anda kehilangan keseluruhan pendapatan bulanan anda, matlamat simpanan anda tidak boleh terjejas– matlamat itu ada untuk memastikan anda mencapai matlamat hidup jangka panjang anda! Jangan biarkan kecemasan menghalangnya.

Bagaimana untuk membina dana kecemasan

Soalan selanjutnya yang perlu anda tanyakan kepada diri anda sendiri adalah: “Adakah saya mempunyai banyak ini dalam wang tunai atau akaun simpanan?” Sekiranya  jawapannya “ya”, mampukah anda untuk tidak menyentuhnya dan menggunakannya melainkan anda mempunyai kecemasan sebenar? ya? Langkau ke bahagian seterusnya. Sekiranya  jawapannya “tidak”, anda perlu membuat pelan simpanan untuk ke sana.

Di samping itu, Bagi menjimatkan perbezaan, pelan bulanan berstruktur merupakan cara paling mudah untuk memastikan diri anda sentiasa bertanggungjawab dan berada di landasan yang betul.

Selain itu, Lihat perbelanjaan bulanan anda untuk mengetahui berapa banyak yang anda mampu untuk ketepikan dan membuat simpanan setiap bulan. Dari situ, anda boleh kira berapa lama masa yang anda perlukan untuk membina dana kecemasan anda dengan jumlah simpanan bulanan anda:

Jadi, katakan anda memerlukan RM36,000 untuk dana kecemasan, dan anda sudah mempunyai wang tunai RM10,000, ini bermakna anda perlu menambah nilai RM26,000. Kemudian, sekiranya anda boleh menyimpan RM750 sebulan, anda memerlukan RM26,000/RM750 = 34 bulan untuk membina tabung kecemasan anda.

Itu sudah pasti akan mengambil masa yang agak lama!

Tambahan itu, bagi membina dana kecemasan dalam beberapa bulan, anda hanya  perlu menyimpan lebih banyak setiap bulan, dan ini bermakna anda perlu melaraskan belanjawan anda dan menilai semula perbelanjaan bulanan anda untuk menambah lebih sedikit setiap bulan.

Sekiranya anda betul-betul komited untuk membina dana kecemasan dalam tempoh masa tertentu, anda juga boleh mengira jumlah yang anda perlu simpan setiap bulan dalam jangka masa tersebut seperti ini:

Jadi, sekali lagi, Sekiranya  anda memerlukan RM36,000 untuk dana kecemasan, dan anda sudah mempunyai wang tunai RM10,000, ini bermakna anda perlu menambah nilai RM26,000. Sekiranya anda perlu menyimpan RM26,000, dan anda ingin melakukannya dalam 12 bulan, ini bermakna anda perlu menyimpan RM26,000 / 12 bulan = RM2,167 setiap bulan.

Selain itu, sekiranya anda tidak boleh mengetepikan jumlah yang lebih besar setiap bulan disebabkan oleh sekatan pendapatan dan perbelanjaan, anda perlu  pertimbangkan sama ada anda boleh membuat perubahan gaya hidup yang lebih meluas. Sementara itu, jika anda membayar lebih sedikit untuk ansuran kereta atau kurang makan di luar supaya anda boleh meletakkan lebih banyak wang untuk masa depan anda? Tanya diri anda sama ada anda sanggup atau tidak untuk hidup kurang mewah supaya anda boleh mencapai objektif masa depan anda. Pelarasan gaya hidup ini akan membolehkan anda membina dana kecemasan anda dengan lebih cepat dan bersedia untuk apa jua kehidupan yang anda akan hadapi.

Dan, kapasiti simpanan tambahan itu akan membuahkan hasil selain daripada membina dana kecemasan anda: sebaik sahaja anda mempunyai dana kecemasan anda, anda boleh mula meletakkan jumlah simpanan bulanan itu ke arah matlamat lain. Di samping itu,  Strategi simpanan yang berdisiplin ini boleh membuat perbezaan antara bersara 5 tahun lebih awal, atau membeli rumah 3 bilik tidur dan bukannya rumah 2 bilik tidur.

Di mana untuk menyimpan dana kecemasan

Pertama sekali, anda memerlukan kecairan dalam dana kecemasan. Akan Tetapi itu tidak bermakna anda harus meletakkannya di bawah sarung bantal anda. Anda Cuba simpan dana kecemasan dalam akaun simpanan, atau akaun cair berisiko rendah yang mendapat faedah. Anda tidak seharusnya menyimpan dana kecemasan anda dalam simpanan tetap kerana deposit tetap mengunci dana anda.

Apa yang berlaku apabila anda menggunakan dana kecemasan anda?

Adakah insurans adalah dana kecemasan?

Polisi insurans boleh menjadi hebat,akan tetapi ia merupakan lindung nilai, bukan dana kecemasan. Anda perlu mempunyai polisi insurans yang melindungi beberapa kecemasan tiket tinggi ini, tetapi anda tidak seharusnya melihat insurans sebagai setara tunai. Sementara itu, Tuntutan insurans hayat boleh mengambil masa untuk diproses, jadi anda sering memerlukan kecairan sebelum anda dibayar balik. Pendek kata, walaupun dengan insurans, anda memerlukan kecairan yang ketara.

Dah ada tabung kecemasan ke belum?

Tidak sama seperti pelan simpanan lain yang mempunyai jangka masa yang lebih lama, dana kecemasan perlu di rancang dan dibina secepat mungkin, kerana anda tidak tahu bila anda akan memerlukan wang tunai yang tidak dijangka. Adalah penting untuk anda membina dana kecemasan anda sebelum melabur dalam mana-mana objektif kewangan anda yang lain. Walaupun menyimpan untuk bayaran muka rumah pertama anda mungkin terdengar lebih menarik daripada membina dana kecemasan, yang terbaik adalah melindungi diri anda dan orang tersayang anda dengan jaring keselamatan secepat mungkin.

Berminat berkecimpung sebagai IB di weltrade?
Weltrade menawarkan pembayaran komisyen sehingga 85% Per lot
Contoh komisyen 20 USD per lot jika client anda trade Gold

Kami juga menyediakan content pemasaran untuk anda kongsi kepada pelanggan serta team Support Malaysia yang akan membantu anda dan client jika ada sebarang masaalah

Kami juga sediakan Team support telegram untuk sebarang pertanyaan dn masalah di
https://t.me/+d-evygJ_iP9jYWU9
Juga menyediakan Analisa dan signal harian melalui
http://www.majalahtrader.com
http://www.weltrade.com.my

Telegram
get daily analisys on Forex Crypto Gold Oil
https://t.me/weltrademalaysiaofficial

bagi yang berminat ingin membuka akaun di weltrade boleh melalui pautan di bawah
https://my.weltrade.com/trading/type_account?r1=ipartner&r2=34940

Untuk Keterangan atau maklumat Lanjut boleh melalui Wassap,page fb WeltradeMY ,Youtube Channel,telegram dan IG Weltrademy
http://www.wassap.my/+601123584752
http://www.facebook.com/WeltradeMY
http://www.youtube.com/channel/UClUHYCMfSpQexT0Ay_Zs-hw/featured
t.me/weltrademalaysiaofficial
http://www.instagram.com/weltrademy/
tiktok weltrade malaysia
https://vt.tiktok.com/ZSJoLT2yB/

Komen anda

Scroll to Top