Harga & Berita Bitcoin Hari Ini – 7 July 2021

‘Raja Bitcoin’ Brazil Ditangkap Kerana Terlibat dalam Penipuan $ 300 Juta

Polis Persekutuan Brazil menahan Claudio Oliveira semalam kerana kononnya terlibat dalam skim penipuan bernilai $ 300 juta. Oliveira, yang memiliki Bitcoin Bank, melaporkan peretasan bitcoin pada syarikatnya pada tahun 2019. Tetapi menurut siasatan polis, ini adalah jenayah berperingkat untuk menutup penarikan cryptocurrency ini. Polis Brazil turut merampas lapan buah kereta dan barang kemas.

Operasi Daemon, yang menindak skim Bitcoin Bank, mengakibatkan penangkapan empat lagi individu. Polis menggeledah 22 lokasi dalam salah satu operasi terbesar terhadap organisasi cryptocurrency di negara ini. 90 anggota polis mengambil bahagian dalam kejadian itu.

Polis mengatur pasukan petugas ini setelah Bitcoin Bank gagal bekerjasama dalam penyiasatan atas tuduhan peretasan Bitcoin palsu. Sementara pihak berkuasa menyiasat kejahatan itu, organisasi itu menerima perintah kehakiman yang memungkinkan mereka terus beroperasi. Oliveira kini menghadapi tuduhan penggelapan, pengubahan wang haram, organisasi jenayah, dan jenayah terhadap sistem kewangan nasional.

Polis mendapati bahawa Bitcoin Bank menjalankan blockchain peribadi yang disebut. Sekiranya pelanggan mendepositkan dana mereka, sistem ini memalsukan operasi yang menunjukkan pelanggan memperoleh keuntungan dengan sewenang-wenangnya. Tetapi dana masuk dan keluar menunjukkan ketidakkonsistenan dengan audit yang dibuat ke sistem oleh penyiasat forensik. Selepas penyitaan itu, Polis Persekutuan mengambil alih akaun cryptocurrency yang diuruskan oleh Bitcoin Bank. Namun, mereka mendakwa tidak ada dana yang cukup untuk membayar semua pemiutang.

Skim Ponzi yang dikatakan ini mempengaruhi lebih daripada 7,000 pelabur, termasuk pekerja dan penyedia perkhidmatan dari kumpulan itu. Namun, ini bukan kali pertama Oliveira bertanding dengan keadilan. Raja Bitcoin melakukan jenayah yang sama di AS, menurut penyiasat Brazil. Oliveira juga melakukan penyelewengan dan pemalsuan dokumen di Switzerland pada tahun 2000.

Harga Bitcoin Hari Ini 7 July 2021

Hari ini 7 July 2021 menunjukkan harga Bitcoin  dalam keadaan Bearish. Harga tertinggi pada hari ini adalah di paras 34,490 USD dan setelah itu trend menunjukkan kenaikkan dan harga semasa pada ketika ini berada di paras 34,821  (7.7.2021 1411 time zone, western Europe).
Jika diperhatikan pergerakan harga pada hari sebelumnya pada 6 July 2021. Harga tertinggi di catatkan di paras 35,083 USD dan selepas itu ia telah menunjukkan penurunan dengan harga terendah di rekodkan berada di paras 34,067 USD.

Jangkaan Hari ini 7 July 2021
Harga BTC hari ini di jangka masih dalam keadaan bearish dan jika kita lihat Platform trading utama kripto hampir kesemuanya dalam position SELL.Harga Bitcoin di jangka akan turun ke paras 33,539 USD.  Dan sekiranya berlaku perubahan dalam Trend dan adanya indicator Bullish ketika harga di paras 34,490 berkemungkinan harga akan naik menuju ke paras 35,829 USD

TradingView Prediction
Seperti yang kita lihat Teknikal Analisis Tradingview hari ini menunjukkan harga dalam keadaan Down Trend dan keadaan ini adalah keadaan yang sama seperti semalam 6 July 2021
Salah seorang penganalisis menjangkakan harga bitcoin akan turun sehingga ke paras 31,400 USD
berikut Data daripada Expert Advisor yang membuat calculation Downtrend

Harga Jual Beli P2P Bitoin hari ini
1 MYR bersamaan USD 4.158 mengikut rate semasa XE hari ini. bagi harga jualan Bicoin di pasaran Malaysia pula bagi market yang menawarkan P2P adalah seperti berikut bagi 1 Bit USD

Bitcoin Spot Trading
Bagi yang ingin berdagang secara Spot Trading. anda boleh membuka akaun di weltrade. Weltrade sebuah broker antarabangsa berlesen yang telah berada di pasaran semenjak dari tahun 2006 menawarkan platform dagangan kripto terbaik. anda boleh membuka akaun di weltrade dan memilih type Digital bagi dagangan kripto.
Bagi trade di weltrade tiada caj komisyen di kenakan ketika trading dan spread yang rendah.
Anda boleh membuat deposit menggunakan pelbagai option pilihan seperti Online Bank, neteller, skrill, Perfect Money dan juga kripto

Untuk membuka akaun kripto di weltrade sila mendaftar melalui pautan link di bawah
my.weltrade.com/trading/tools?r1=ipartner&r2=10504

Weltrade juga menyediakan kelas pembelajaran trading secara Online setiap hari Isini-jumaat di page weltradeMY. anda boleh belajar bagaimana cara untuk trading dan mendapatkan info-info pasaran serta berita ekonomi yang berkaitan
http://www.facebook.com/WeltradeMY
my.weltrade.com/tools/trainings-and-seminars/

Komen anda

Scroll to Top