Aliran GBP/JPY merudum di paras 152.00

  • GBP / JPY mengambil tawaran untuk menyegarkan rendah setiap minggu di tengah suasana risiko.
  • Jangkitan covid di UK menyegarkan dalam tempoh enam bulan, Tokyo mencatat kes harian tertinggi sejak 13 Mei.
  • Frost UK mengkritik protokol NI, perikanan Britain memberi amaran mengenai hubungan EU-UK beracun selepas Brexit.
  • Laporan pekerjaan Britain, kemas kini virus dapat menawarkan arah jangka pendek.

GBP / JPY kekal di kaki belakang untuk hari ketiga berturut-turut, turun 0.15% intraday pada sekitar 152.15, di tengah-tengah Tokyo yang dibuka pada hari Khamis. Dengan berbuat demikian, pasangan mata wang silang menyegarkan bahagian bawah mingguan di tengah pasaran yang suram dan sentimen berhati-hati sebelum angka pekerjaan di UK untuk bulan Jun.

Walaupun Pengerusi Rizab Persekutuan AS Jerome Powell menolak perlunya pengurangan dan kenaikan kadar harga, sekurang-kurangnya buat masa ini, cetakan Indeks Harga Pengeluar AS (PPI) yang lebih tegas, membuat ketakutan reflasi tetap ada. Hal yang sama mempengaruhi hasil Perbendaharaan AS dan meletakkan tawaran berlindung di bawah yen Jepun (JPY).

Keadaan coronavirus yang semakin buruk (COVID-19) di UK dan Jepun juga menjadi alasan untuk peniaga GBP / JPY tergesa-gesa mengambil risiko keselamatan. Pada hari Rabu, Britain mencatat lebih daripada 40,000 kes untuk pertama kalinya sejak awal Januari sedangkan Tokyo mencatatkan jangkitan harian tertinggi dalam dua bulan dengan angka 1,149.
Perlu diperhatikan bahawa Menteri Brexit UK menyalahkan protokol Ireland Utara (NI), untuk lonjakan perdagangan Ireland baru-baru ini, serta amaran pakar industri perikanan Britain mengenai kegelisahan EU-UK yang lebih lanjut, juga mempengaruhi harga GBP / JPY.
Di tengah permainan ini, S&P 500 Futures turun 0.20% sedangkan hasil Perbendaharaan 10 tahun AS turun 1.2 mata asas (bps) kepada 1.344% pada waktu akhbar.
Selanjutnya, Perubahan Bilangan Penuntut bulan Jun di UK, sebelumnya -92.6K dan Kadar Pengangguran selama tiga bulan hingga Mei, dijangka tidak berubah pada 4.7%, akan menjadi penting bagi peniaga GBP / JPY untuk menyaksikan dorongan baru. Juga, kesengsaraan reflasi, hasil Perbendaharaan dan kemas kini kovid adalah pemangkin tambahan yang harus dijaga.

Analisa teknikal

Bukan sahaja pusingan U yang jelas dari pertemuan rintangan 153.20-25, yang terdiri dari 21-DMA dan garis tren jatuh tiga minggu, tetapi penembusan berterusan SMA 100, sekitar 152.45, juga mengarahkan penjual GBP / JPY ke rendah bulanan berhampiran 150.65.

Info Tambahan :

GBP/JPY Trading
Bagi yang ingin berdagang secara Spot Trading, anda boleh membuka akaun di weltrade. Weltrade sebuah broker antarabangsa berlesen yang telah berada di pasaran semenjak dari tahun 2006 menawarkan platform dagangan kripto terbaik. Anda boleh membuka akaun di weltrade dan memilih type akaun yang anda mahu.
Bagi trade di weltrade tiada caj komisyen di kenakan ketika trading dan spread yang rendah.
Anda boleh membuat deposit menggunakan pelbagai option pilihan seperti Online Bank, neteller, skrill, Perfect Money dan juga kripto

Untuk membuka akaun kripto di weltrade sila mendaftar melalui pautan link di bawah
my.weltrade.com/trading/tools?r1=ipartner&r2=10504

Weltrade juga menyediakan kelas pembelajaran trading secara Online setiap hari Isini-jumaat di page weltradeMY. anda boleh belajar bagaimana cara untuk trading dan mendapatkan info-info pasaran serta berita ekonomi yang berkaitan
http://www.facebook.com/WeltradeMY
my.weltrade.com/tools/trainings-and-seminars/

Komen anda

Scroll to Top