Pasaran Ekuiti : 7 Tabiat peniaga pasaran ekuiti yang sangat berjaya

Pedagang pada asasnya ialah peserta pasaran ekuiti yang mengambil pandangan jangka pendek mengenai pasaran.

Ini boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari.

Peniaga biasanya lebih suka untuk meningkatkan momentum dalam pasaran dan tidak peduli tentang penilaian. Mereka memberi tumpuan kepada arah mana angin pasaran bertiup; yang sebenarnya mendorong peniaga .

Sejak zaman Jesse Livermore, peserta pasaran telah cuba bergelut dengan persoalan, “Bagaimana untuk menjadi seorang peniaga saham yang berjaya? Jelas sekali, ia bukan hanya mengenai petua dan helah dagangan saham dalam talian. Ia adalah sesuatu yang lebih; sebenarnya banyak kebaikan lama yang baik seperti kesabaran, disiplin, ketekunan dan lain-lain. Tidak seperti apa yang kebanyakan orang cenderung percaya, kejayaan berdagang bukanlah tentang menambah risiko dan menembak dari pinggul. Ia lebih banyak mengenai cara anda menguruskan risiko anda.

Berikut ialah 7 tabiat peniaga ekuiti yang sangat berjaya. Walaupun ini ditulis dengan merujuk kepada ekuiti, ia juga boleh digunakan untuk kelas aset lain:

1)Jadilah optimis tetapi juga realistik

Bagaimana untuk menjadi seorang peniaga saham yang berjaya bermula dengan menggabungkan keyakinan anda dengan realisme. Sebagai seorang peniaga anda sentiasa perlu percaya bahawa ada hari lain untuk anda berdagang dengan menguntungkan. Anda tidak boleh kehilangan harapan dan itu adalah salah satu daripada 7 tabiat pedagang yang sangat berjaya. Daripada Jesse Livermore kepada George Soros; mereka semua sentiasa optimis. Pada masa yang sama adalah perlu untuk menjadi realistik tentang jangkaan anda. Sebagai peniaga yang bijak elakkan daripada jatuh cinta dengan satu saham atau satu strategi. Juga realistik tentang pulangan yang anda boleh jangkakan daripada berdagang. Ingat, perdagangan adalah cara untuk memperoleh pendapatan melalui disiplin bukan dengan mengambil risiko yang tidak terkawal.

2) Kegigihan boleh menjadi kawan anda

Peniaga yang hebat sangat gigih, hampir tidak kenal lelah. Tiada petua dan helah dagangan saham di sini; ini semua tentang cara anda melatih minda anda untuk terus berusaha ke arah matlamat anda. Dalam perdagangan, anda menang beberapa dan anda kehilangan beberapa tetapi itu tidak boleh menghalang anda. Apabila anda telah mencipta falsafah perdagangan anda perlu meneruskannya. Itulah cara untuk menjadi peniaga ekuiti yang berjaya dan hampir di mana-mana pasaran.

3) Belajar daripada pasaran daripada cuba mengatasi pasaran

Ramai daripada kita cenderung untuk mempercayai bahawa peniaga biasa adalah artis kurang ajar yang mengambil pertaruhan besar terhadap pasaran. Ini adalah sedikit dan jauh antara. Secara amnya, perdagangan adalah tentang sentiasa belajar daripada pasaran, mempunyai kerendahan hati untuk sentiasa mengubah strategi anda dan cuba mendekati arah aliran pasaran yang mungkin. Jika anda ingin mengetahui 7 tabiat pedagang yang sangat berjaya dalam ekuiti, maka titik ini akan berada di kedudukan teratas.

4) Urus risiko anda setiap minit sepanjang hari

Bunyi ironik, bukan? Tetapi perdagangan adalah mengenai menguruskan risiko anda. Sama ada anda Jesse Livermore atau Stanley Druckenmiller anda sentiasa berdagang dengan modal terhingga. Kedua, anda memanfaatkan kedudukan anda. Oleh itu, tumpuan utama adalah untuk menguruskan risiko anda. Jelas tentang berapa banyak modal yang anda sanggup hilangkan pada setiap perdagangan dan letakkan diri anda dengan sewajarnya. Salah satu petua dan helah perdagangan saham yang paling penting yang perlu anda ikuti ialah sentiasa mengetahui senario kes terburuk anda.

5. Kos sangat penting apabila anda menjadi peniaga

Jika anda ingin mempelajari langkah penting tentang cara menjadi seorang peniaga saham yang berjaya, maka belajarlah untuk mementingkan kos. Sebagai peniaga, anda mencurahkan wang anda sekerap mungkin untuk mencari peluang. Ini bermakna anda perlu beroperasi pada kos serendah mungkin. Bagi seorang peniaga, walaupun sedikit peningkatan dalam kos menambah sehingga agak sedikit. Anda bukan sahaja perlu bimbang tentang kos pembrokeran dan statutori tetapi juga kos peluang wang. Jika modal anda memperoleh kurang daripada deposit bank selepas semua usaha perdagangan, maka ia pasti tidak berbaloi buat sementara waktu.

6.Fokus pada seberapa baik anda melaksanakan dagangan anda

Anda perlu memberi tumpuan rapat tentang cara melaksanakan pedagang anda. Ini mempunyai banyak dimensi. Adakah anda membuat pesanan pasaran atau menghadkan pesanan? Adakah anda menggunakan carta dengan berkesan untuk mengenal pasti tahap yang baik untuk masuk dan keluar? Adakah anda membeli kedudukan anda secara pukal atau adakah anda menghentikannya secara beransur-ansur? Biasanya apabila anda fasa pembelian atau jualan anda, anda boleh mendapatkan tahap yang lebih baik. Adakah anda terlebih beli atau menjual berlebihan di tengah-tengah momentum? Sebagai seorang peniaga, isu-isu kecil yang berkaitan dengan pelaksanaan ini amat penting!

7. Jadilah pembaca yang gemar, penyelidik dan pelajar

Ramai orang mungkin mendapati perkara ini agak tidak sesuai. Anda selalu berfikir bahawa penyelidikan dan pembacaan adalah untuk pelabur dan bukan untuk pedagang. Itu tidak betul! Untuk berjaya sebagai peniaga, anda perlu memahami syarikat yang anda berdagang. Pendekatan anda terhadap syarikat mungkin berbeza tetapi peniaga juga perlu menyelidik. Seorang peniaga perlu dimaklumkan dengan baik tentang peristiwa makro dan mikro terkini. Itulah satu-satunya cara untuk mengambil keputusan perdagangan termaklum. Di atas segalanya, seorang peniaga perlu melalui proses pembelajaran dan unlearning yang berterusan. Anda tidak boleh menjadi peniaga ketinggalan zaman dalam pasaran ekuiti.

Boleh sertai di group telegram kami di https://t.me/weltrade_my

Untuk trader yang ingin trade sendiri boleh sertai Weltrade, kami menyediakan manfaat untuk trader di luar sana, belajar trade dan ikut signal percuma seperti penyedia isyarat berbayar percuma, bookmap gold dan premium tradingview secara langsung.

Pendidikan Peta Buku Percuma t.me/+JetSe33YA0U2ZDk1

Sertai kami di zum kami untuk pembelajaran dalam talian dari 10.30 pagi hingga 11.30 pagi oleh pasukan Pusat Penyelidikan Pasaran Kewangan (FMRC). Dengan Sir Gurmit

Pautan: https://us06web.zoom.us/j/81843968428?pwd=VkZ3L2UrcXh2WlZsZHU3ZFFGUmJMQT09

Komen anda

Scroll to Top